Kunsthøgskolen i Oslo

Foreslår salg av bolig og stans i studentopptak

Mangler over 50 millioner kroner. På tirsdagens styremøte kan det komme flere dramatiske avgjørelser ved Kunsthøgskolen i Oslo (KHiO).

KHiO sliter økonomisk, og må ta grep inn mot 2023 for ikke å måtte bruke for mye av reserven.
Publisert Oppdatert

Som Khrono tidligere har skrevet om, har den økonomiske situasjonen ved Kunsthøgskolen i Oslo (KHiO) forverret seg kraftig gjennom 2022. I statsbudsjettet for 2023 tildeles skolen 387,4 millioner kroner, noe som er 50 millioner mindre enn det som trengs for å drive videre på samme vis som i dag.

På tirsdagens styremøte legger direktør Kristel Jæger Skorge frem en rekke forslag som er ment som alternativ til å bruke opp den såkalte «KHiO-reserven» på drøyt 18 millioner kroner.

Det var Aftenposten som først meldte om dette sent mandag kveld.

Har iverksatt sparetiltak

Tidligere har KHiO iverksatt en rekke sparetiltak. 32 millioner av den forventede minuset på 51 millioner er allerede kuttet ved skolens ledelse, fellesadministrasjon og faglige virksomhet.

Etter disse kuttene mangler det over 18 millioner kroner, som er omtrent den samme summen KHiO har i «reserve», men som alternativ til å bruke denne reserven foreslås det nå altså blant annet å stanse opptak til skuespillerlinjen, samt å selge atelierhuset skolen eier i Arcueil i Frankrike.

— Tiltakene er valgt etter nøye vurdering og i samråd med fagavdelingene, sier Kristel Jæger Skorge til Aftenposten.

— Skandale

Knut Alfsen, forbundsleder for Skuespillerforbundet, er overrasket over forslaget om å kutte 2023-opptakene til Teaterhøgskolen.

Om KHiO ikke skal ta opp skuespillerstudenter neste år, vil det være en dramatisk avgjørelse, sier Alfsen til Aftenposten.

Når det gjelder forslaget om å selge av atelierhuset, er dette noe som har vekket harme hos Åsa Anna Markussen, som har skrevet bok om husets norske historie.

— Forslaget om å selge er en skandale, sier Markussen.

Powered by Labrador CMS