ny jobb

Forlater Nokut for å bli spesialutsending i London

Nokuts tilsynsdirektør Øystein Lund blir ny spesialutsending for forskning og utdanning i Storbritannia.

Øystein Lund forlater Nokuts kontorer her på Lysaker ved Oslofjorden til fordel for den norske ambassaden i London.
Publisert

Øystein Lund har vært tilsynsdirektør i Nokut (Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen) de siste åtte årene og har dermed hatt ansvar for å kvalitetssikre utdanningstilbudene i norsk høyere utdanning.

Til sommeren forlater han sin post for å bli UDs spesialutsending for forskning og utdanning ved den norske ambassaden i London de neste fire årene.

Viktig land

Lund annonserer sine nye jobb i sosiale medier og skriver:

— Jeg gleder meg stort til å arbeide for å bevare og styrke de gode relasjonene mellom Norge og Storbritannia - og jeg ser frem til å utvikle samarbeidet på nye områder. Jeg forliter meg på at jeg kan regne med godt samarbeid med alle som er opptatt av forskning og utdanning!

Overfor Khrono forklarer han at jobben som spesialutsending både innebærer å være myndighetsperson for Norge innen forskning og utdanning, og dessuten å holde kontakten mot de britiske utdanningsinstitusjonene.

— Storbritannia er et veldig viktig land for Norge både innen forskning og utdanning. En viktig del av jobben blir å stimulere til økt forskning- og utdanningsamarbeid og mobilitet, sier han.

Behov for økt innsats

— Hvordan påvirker Brexit jobben du skal gjøre?

— Dette er en stilling som er opprettet etter Brexit og som før ble håndtert via Brussel. Etter Brexit er det blitt en ny situasjon og behov for en økt tilstedeværelse og økt innsats på dette feltet i Storbritannia, sier Lund.

Han påpeker at Norge har en stor andel helgradsstudenter i Storbritannia og en relativt stor andel utvekslingsstudenter. Nå håper han at norske forskningsmiljøer vil vise seg fram slik at forskningssamarbeidet kan utvides, begge veier.

— Det er flere områder som kan være aktuelle, for eksempel arktisk forskning, fiskeri og det maritime feltet og også energi og en del historiske temaer, sier han.

Tid for noe nytt

Øystein Lund søkte stillingen som direktør i Nokut i 2020, men det ble Kristin Vinje som trakk det lengste strået.

— Etter åtte år i Nokut har jeg lyst til å prøve noe nytt. Jeg har opparbeidet meg et godt nettverk i norsk akademia og vil være aktiv overfor de norske institusjonene i den nye jobben, sier han.

Han legger ikke skjul på at han gleder seg til å få London som arbeidssted fra 15. august.

— Jeg har nok over gjennomsnittet sans for Storbritannia, sier han.

Formelt sett har han permisjon fra jobben i Nokut.

Før han kom til Nokut i 2014 var han førsteamanuensis og studiedekan ved MF vitenskapelig høgskole, der han også er utdannet.

Lund er visepresident i den europeiske sammenslutningen for kvalitetssikringsorganer i høyere utdanning – ENQA.

Powered by Labrador CMS