bursdag

Forskningsskip hedrer prinsessen

Nytt kystforskningsfartøy skal hete «Prinsesse Ingrid Alexandra».

Majestetisk navn: Det nye kystforskningsfartøyet får navnet «Prinsesse Ingrid Alexandra», noe Kongehuset uttrykker at de er glade for. Navnevalget blir kjent samme dag som prinsessen fyller 18 år.
Publisert

I dag fyller prinsesse Ingrid Alexandra 18 år. Samme dag offentliggjør Nord universitet og havforskningsinstituttet at deres nye forskningsskip skal bære hennes navn. Fartøyet som skal gå på tokt langs kysten i nord blir oppkalt etter Prinsesse Ingrid Alexandra.

Fakta

Spesialbygget for forskning

  • Det 35 meter lange fartøyet får toppmoderne forskningsutstyr, og blir spesialbygget for å kunne operere langs den værharde kysten i nord.
  • Fartøyet er bygget for å kunne brukes både til forskning og undervisning.Det nye forskningsfartøyet blir det niende i Havforskningsinstituttets flåte av forskningsskip.
  • Flåten spenner fra isbryteren «Kronprins Haakon» til andre store, mellomstore og små fartøy.
  • Det nye kystforskningsfartøyet er under bygging ved Holland Shipyards Group B.V.
  • Etter planen skal det leveres til Bergen i desember 2022, og tas i bruk i 2023.

Kilde: nord.no

I fjor høst arrangerte Havforskningsinstituttet (HI) og Nord universitet en uformell konkurranse om navnet til det nye kystforskningsfartøyet, som står ferdig om litt under ett år.

Trenger mer kunnskap om den viktige kystsonen

Havforskningsdirektør Nils Gunnar Kvamstø er godt fornøyd med navnevalget.

– Det er en stor ære å få et fartøy som skal hete «Prinsesse Ingrid Alexandra» – et ungdommelig navn som også bærer i seg fine tradisjoner. Norge har en langstrakt kyst, som er viktig på så mange vis. Nå trenger vi mer kunnskap om hvordan kystsonen påvirkes av menneskelig aktivitet, og klimaendringene. Det nye fartøyet blir helt sentralt i dette arbeidet, sier Kvamstø, i følge nord.no.

Håper navnet inspirerer ungdommen

Fartøyet får hjemmehavn i Tromsø, og blir et sambruk mellom Havforskningsinstituttet og Nord universitet. Rektor Hanne Solheim Hansen ved Nord universitet er glad for at Kongehuset har sagt ja til å la de to institusjonene kalle forskningsskipet «Prinsesse Ingrid Alexandra».

– Kongehuset har valgt å være beskyttere av havet, og det passer godt for de oppgavene båten har. For oss er det nesten som å få vår egen prinsesse i nord. Jeg håper at navnet kan inspirere flere av våre ungdommer til å engasjere seg i, og søke ny kunnskap om kysten. Kystforskningsfartøyet skal blant annet brukes i undervisning, og studentene våre skal med på tokt for å hente ny kunnskap om kystens viktige økosystemer, sier Solheim Hansen.

Powered by Labrador CMS