Håpet er at forskningsisbryteren Kronprins Haakon skal bringe UiT-forskerne helt til polpunktet. Foto: Ulrike Dietrich, UiT

Kronprins Haakon skal til Nordpolen

Polforskning. For første gang kan et norsk forskningsskip ende opp på Nordpolen.

Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det Fridtjof Nansen prøvde å få til med Fram kan nå bli realisert av forskere fra UiT - Norges arktiske universitet, ombord på forskningsisbryteren Kronprins Haakon.

Onsdag dro FF Kronprins Haakon fra Tromsø, med Nordpolen som mål. Den blir i så fall det første, norske forskningsfartøyet på Nordpolen.

Men å nå polpunktet er ikke målet med toktet. De 36 forskerne fra UiT som deltar håper å finne kjemiske og biologiske forbindelser som det går an å lage medisiner av.

– Alle medisiner vi har i dag er avledet fra landplanter. Men kloden består jo av mye mer hav enn land! Livet i havet har en lang evolusjon bak seg og det fins et enormt uutnytta potensial her, sier toktleder Christian Eilertsen ved UiT til universitetets nettsider.

Toktet varer i tre uker. Fra Tromsø går Kronprinsen østover til Nordkapp, før den setter kursen mot iskanten øst for Svalbard. Derfra går skipet mot polpunktet, og får dermed data fra områder lenger nord enn der norske forskere vanligvis har vært.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS