Fra offentliggjøringen av nobelprisen i medisin mandag 7. oktober på Karolinska Institutet. Foto: Erik Flyg, KI

Nobelprisene 2019: Oppdagelse rundt celler og oksygen førte til nobelpris i medisin

Nobelprisene. Denne uken blir det kjent hvem som får nobelprisene i medisin, fysikk, kjemi, litteratur og fredsprisen. Mandag 14. oktober kom økonomiprisen.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

(Saken blir oppdatert med vinnerne etterhvert som de blir offentliggjort. Oppdatert 14. oktober 2019, kl. 12.02 med økonpmiprisen. Oppdatert 11. oktober kl. 11.08 med ferdspisen. Oppdatert 10. oktober kl. 15.45 med litteraturprisene. Oppdatert 9. oktober 2019 kl. 14.20 med kjemiprisen. Oppdatert 8. okt 2019 kl 12.22 med fysikkprisen)

Fakta

Vinnerne av nobelprisene i 2018

Nobelprisen i fysikk 2018

Den ene halvdelen av prisen går til amerikaneren Arthur Ashkin for hans arbeid med en optisk pinsett, og dens bruk på biologiske system. Den andre halvdelen går til franskmannen Gerard Mourou og canadieren Donna Strickland for deres forskning på høyintensive, ultrakorte optiske lyssytråler.

Nobelprisen i medisin 2018

James P. Allison og Tasuko Honjo får nobelprisen i medisin for å ha revolusjonert kreftbehandling. Amerikaneren Allison og japaneren Honjo mottar nobelprisen i medisin for sin forskning på hvordan celler tilknyttet immunsystemet kan påvirke kreftbehandling.

Nobelprisen i kjemi 2018

Årets nobelpris i kjemi deles mellom Frances H. Arnold, George P. Smith og Sir Gregory P. Winther. Deres forskning har blant annet gitt verden tryggere, mer miljøvennlig kjemi og antistoffer som er lettere å produsere.

Nobelprisen i økonomi 2018

Prisen ble delt mellom de to amerikanske økonomene William D. Nordhaus og Paul M. Romer.

Nobelprisen i litteratur 2018

(Kilde: Wikipedia) I forbindelse med #Me too kampanjen ble det kjent at ektemannen til et av medlemmene i Svenska Akademien hadde utøvd seksuell trakassering overfor flere kvinner. Vedkommende hadde i tillegg mottatt penger fra akademiet til sin kulturinstitusjon, og ble også anklaget for å lekke navnet på nobelprisvinnerne. Diskusjonene rundt dette førte til at flere akademi-medlemmer forlot akademiet. I kjølvannet av dette ble det bestemt at nobelprisen ikke skulle deles ut i 2018, men at man skal dele ut to priser i 2019.

Fredsprisen i 2018

Nobels fredspris for 2018 gikk til den kongolesiske legen Denis Mukwege og IS-overlevende Nadia Murad for bekjempelsen av krigsforbrytelser.

Mandag 7. oktober ble det klart hvem som får Nobelprisen i medisin i 2019, og tirsdag 8. oktober ble prisen i fysikk offentliggjort.

Onsdag deles ut prisen i kjemi, torsdag deles det ut to priser i litteratur fordi det ikke ble delt ut pris i 2018 og på fredag 11. oktober blir det klart hvem som skal få Nobels fredspris i år.

Andre kvinne som får økonomiprisen

Økonomiprisen ble offentliggjort mandag 14. oktober.

Abhijit Banerjee, Esther Duflo og Michael Kremer mottar Nobels minnepris i økonomi for forskning som dreier seg om fattigdomsbekjempelse. Det opplyste Kungliga Vetenskapsakademien i Stockholm mandag, skriver NTB.

Fransk-amerikanske Esther Duflo er den andre kvinnen i historien som får økonomiprisen. Duflo er 46 år gammel og er med det også den yngste noensinne til å motta prisen, skriver Dagens Næringsliv.

Fredsprisen til Etiopias statsminister

Etiopias statsminister Abiy Ahmed får Nobels fredspris for 2019.

Abiy Ahmed tildeles Nobels fredspris for å ha inngått fredsavtale med nabolandet Eritrea og med det ha fått slutt på en av Afrikas lengstvarende konflikter.

Tre personer får Nobelpris i kjemi

John B. Goodenough, M. Stanley Whittingham og Akira Yoshino får årets Nobelpris i kjemi.

Trioen får prisen for utviklingen av oppladbare litium-ion-batterier. Dette er den 111. Nobelprisen i kjemi, og prisen er på ni millioner svenske kroner, skriver NRK.

Fysikkprisen

Tre forskere får Nobelprisen i fysikk for sitt bidrag til å forstå universets utvikling. De tre er James Peebles, Michael Mayor og Didier Queloz, melder NRK.

Oksygen-oppdagelse viktig for kreft

Nobelprisen i medisin deles likt mellom William G. Kaelin JR., Sir Peter J. Ratcliffe og Gregg L. Semenza.

De får prisen for deres forskning på hvordan celler oppfatter og tilpasser seg oksyngentilgang.

Dyr trenger oksygen for å konvertere mat til nyttig energi i cellene. Den grunnleggende viktigheten av oksygen har vært kjent i lang tid, men hvordan celler tilpasser seg oksygentilgjengeligheten har lenge vært ukjent, skriver Karolinska Institutet om årets prisvinnere.

William G. Kaelin, Jr., Sir Peter J. Ratcliffe og Gregg L. Semenza oppdaget hvordan celler fornemmer og tilpasser seg endrede oksygennivåer. Forskningen deres identifiserte et molekylært maskineri som regulerer aktiviteten til gener som respons på varierende oksygennivå.

Resultatene har også ført til nye lovende strategier for å bekjempe anemi, kreft og mange andre sykdommer.

De tre er:

  • William G. Kaelin, jr. Født 1957 i New York, USA. Han studerte medisin ved Duke University, Durham og ble uteksaminert (M.D.).
  • Sir Peter J. Ratcliffe Født 1954 i Lancashire, England. Han studerte medisin ved Gonville & Caius College, Cambridge University og gjennomgikk klinisk spesialistutdanning i nefrol i Oxford.
  • Gregg L. Semenza Født 1956 i New York, USA. Han studerte medisin og sin doktorgrad som MD / PhD ved University of Pennsylvania, School of Medicine, Philadelphia, og ble deretter pediatrisk spesialist ved Duke University, Durham.

— Spennende forskning

— Dette er spennende forskning og jeg skjønner godt at forskerne tildeles nobelprisen i medisin, sier Anders Waage, professor ved Institutt for klinisk og molekylær medisin, NTNU, til forskning.no.

Han legger til:

— Forskerne har beskrevet mekanismen komplett og økt forståelsen i stor grad, sier Waage.

Prisen deles ut i Stockholm 10. desember.

Les også: Tidligere saker i Khrono om nobelprisene

To litteraturpriser i 2019

I forbindelse med #Me too kampanjen ble det kjent at ektemannen til et av medlemmene i Svenska Akademien hadde utøvd seksuell trakassering overfor flere kvinner. Vedkommende hadde i tillegg mottatt penger fra akademiet til sin kulturinstitusjon, og ble også anklaget for å lekke navnet på nobelprisvinnerne. Diskusjonene rundt dette førte til at flere akademi-medlemmer forlot akademiet. I kjølvannet av dette ble det bestemt at nobelprisen ikke skulle deles ut i 2018, men at man skal dele ut to priser i 2019, forklarer Wikipedia.

Peter Handke og Olga Tokarczuk vant Nobels litteraturpris for henholdsvis 2019 og 2018. Det er nok utdelingen til Handke som vil få mest oppmerksomhet den kommende tida, melder NRK.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS