norce-omorganisering

Fremskynder ansettelse av ny konsernsjef i Norce

Styret i Norce satser på å ansette ny konsernsjef allerede i løpet av mars. Siden juni i fjor har de fleste i toppledergruppen sittet med press om at de ikke får fortsette.

Styreleder Tore Ulstein i Norce-konsernet har satt fart i prosessen med å ansette ny toppleder. M¨ålet er å finne vedkommende før utgangen av mars.
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I slutten av juni i fjor vedtok styret i forskningskonsernet Norce å redusere antall avdelinger fra seks til tre. I prosessen ble direktørene for avdelingene fristilt og måtte søke sine egne jobber på nytt.

Ansettelse i mars

Samtidig gikk konsernsjef Elisabeth Maråk Støle av etter en arbeidsmiljøundersøkelse som gav topplederen en karakter som ikke var til å leve med.

Den opprinnelige planen var å ha nye sjefer for de tre forskningsavdelingene på plass i starten av mars. Men etter at den forrige konsernsjefen gikk av har styret i Norce valgt å utsette prosessen i påvente av ny toppleder.

Fakta

Norce

  • Forskningsselskapet Norce (Norwegian Resecarch Centre AS) er ett av Norges største uavhengige forskingsinstitutt. Inkludert datterselskapene har konsernet 1000 ansatte og en årlig omsetning på 1,3 milliarder kroner.
  • I januar 2018 overtok Norce eierskapet i Uni Research AS, International Research Institute of Stavanger AS (IRIS), Christian Michelsen Research AS (CMR), Agderforskning AS og Teknova AS. I oktober 2019 ble de fem instituttene fusjonert inn i Norce.
  • I desember 2019 overtok Norce eierskapet i Norut Northern Research Institute AS, som ble fusjonert inn i 2019.
  • Etter betydelige underskudd i 2018 og 2019 måtte konsernet nedbemanne og 20 personer måtte gå i juni 2020.
  • Etter mye uro og en arbeidsmiljøundersøkelse måtte administrerende direktør er Elisabeth Maråk Støle (bildet over) gå av i januar i år.

Kilde: Norce

Stillingen har vært utlyst, og ifølge Khronos kilder ønsker styret å ansette ny administrerende direktør før utgangen av denne måneden. Årsaken skal være at vedkommende skal få mulighet til å ha en stemme inn i valget av konserndirektører som skal bestyre de tre sammenslåtte, nye forskningsavdelingene i konsernet.

— Styret arbeider etter en plan om å ansette ny administrerende direktør innen utgangen av mars, opplyser styreleder Tore Ulstein til Khrono.

21 måtte gå

Det har vært turbulent på toppen i Norce i forbindelse med permittering, nedbemanning, oppsigelser og ny organisasjonsstruktur.

Etter vedtaket om en sammenslåing av forskningsavdelingene kom det fram at store deler av toppledelsen i selskapet ikke hadde vært med på utredningen av den nye organisasjonsmodellen. Direktørene klaget på manglende involvering til styret, og sa seg også uenige i deler av organisasjonsmodellen.

Det ble også klart at 21 ansatte ble oppsagt som følge av nedbemanningsprosessen, mens om lag 30 medarbeidere fikk endringsoppsigelser. Tiltak som skapte stor uro blant de ansatte. En arbeidsmiljøundersøkelse ble gjennomført i fjor høst. Den viste at tilliten til topplederen i stor grad var borte. Heller ikke var tilliten til styret på det nivået den burde være.

«Undersøkelsen viser at vi har utfordringer i deler av arbeidsmiljøet i NORCE, og har lave score på mange parameter. Vi ligger lavere enn resten av instituttsektoren på variablene motivasjon, arbeidsglede og lagånd. I tillegg viser resultatene at vi har et tillitsproblem i selskapet. Det er avtagende tillit jo høyere opp i organisasjonen man kommer», heter det i meldingen som ble lagt ut på Norces intranett da resultatene ble offentliggjort.

Utsetter organisasjonsendring

Den knusende undersøkelsen endte med at konsernsjef Elisabeth Maråk Støle gikk av, og Thor Arne Håverstad ble satt inn som midlertidig konsernsjef.

Thor Arne Håverstad er fungerende konsernsjef i Norce

Den nye organisasjonsmodellen skulle etter planen vært på plass i starten av mars, men denne fristen er forlenget til mai. Det meste handler om at en ny toppleder skal kunne påvirke både ansettelsen av sitt eget lederteam og ha hånden på rattet i forhold til en ny organisering av forskningskonsernet.

Håverstad bekrefter at planen er å få ansatt en ny konsernsjef i løpet av mars.

— Bakgrunnen for at vi ønsker å få det avklart i mars handler selvfølgelig om ny organisering og nye konserndirektører. Samtidig vet vi jo at dersom det er en ny ekstern person som ansettes kan det ta litt tid før vedkommende kan starte i jobben, sier Håverstad.

Annonse

BLI VARSLET
OM SISTE NYTT

Last ned Khrono-appen og få varsel om de viktigste nyhetene - både nasjonalt og nær deg
-

Stollek

To av de seks opprinnelige forskningsdirektørene har valgt å slutte. Nå er det duket for stolleken blant de de fire gjenstående direktørene som konkurrerer om tre stillinger. Her er det også eksterne kandidater i kampen om toppjobbene.

Etter det Khrono kjenner til skal forskningsdirektørene som ikke får en av de nye jobbene, ha fått forsikring om at de vil bli tilbudt «annet passende arbeid» i konsernet. Her har også fagforeningene vært på banen med tanke på hvilke rettigheter direktørene sitter på, dersom de ikke skulle være aktuelle for direktørstillingene som er lyst ut.

— Så langt vi har fått beskjed tolkes det slik at de skal tilbys annet passende arbeid i konsernet. Men hva dette innebærer når det gjelder type jobb og lønn har vi ikke fått noen avklaring på, sier Atle Blomgren som er leder i Forskerforbundet i Norce.

Powered by Labrador CMS