eierskap til bygg
Frp: Vender tommelen ned for at Statsbygg skal overta
Frp vil sikre flertall mot at Statsbygg skal overta eierskap til bygg på universiteter og høgskoler.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Senterpartiet har fremmet representantskapsforslag om at universiteter og høgskoler fortsatt skal eie sine bygg.
Utdanningskomiteen leverte sin innstilling i saken 12. mai og saken er berammet i Stortinget 19. mai. Forslaget har ikke oppnådd flertall i komiteen.
Senterpartiet har støtte fra de rødgrønne partiene, men Frp gir ikke sin støtte til dette forslaget, skriver Klassekampen.
Roy Steffensen (Frp) som er leder av utdanningskomiteen på Stortinget og også utdanningspolitisk talsperson for Fremskrittspartiet (Frp), forteller til Khrono at de selvom de ikke støtter Senterpartiets forslag, likevel ikke er tilhenger av at Statsbygg skal overta byggene ved universiteter og høgskoler.
Frp: — Vil ikke styrke Statsbygg ytterligere
— Fremskrittspartiet (Frp) har vært svært tydelige ovenfor regjeringspartiene og direkte til statsråden på at å frata universitetene og høgskolene forvaltningsansvar ikke er noe vi er positivt innstilt til, og vi er tydelig på det i saksinnstillingen i komitebehandlingen. Vi ser ikke noe poeng i å styrke offentlige eiere som Statsbygg ytterligere, forklarer Steffensen.
Han legger til følgende forklaring om hvorfor de ikke støtter dette forslaget fra Senterpartiet likevel:
— Vi vil derimot ikke stemme for Senterpartiets forslag, da det kun handler om en liten del av en større gjennomgang av det offentliges bygg- og eiendomspolitikk, skriver Steffensen til Khrono og han legger til:
— Vi har respekt for at regjeringen skal få fullføre sin gjennomgang, og deretter legge frem en samlet politikk basert på en helhetsvurdering. Vi vil deretter gjerne sette oss ned og forhandle, med utgangspunkt i Frp sin primærpolitikk.
Tar stilling i løpet av 2020
I et brev fra Kunnskapsdepartementet, som ligger ved saken i Stortinget, undertegnet statsråd Henrik Asheim i februar, skriver han at regjeringen tar sikte på å avgjøre fremtidig modell for bygg og eiendom som i dag er selvforvaltende i løpet av 2020.
Asheim trekker fram at regjeringen har igangsatt følgende to prosesser:
1. Det er satt ned en arbeidsgruppe som utreder konsekvensene av en eventuell innlemming av Campus As (både ny og eksisterende bygningsmasse) i statens husleieordning, som forvaltes av Statsbygg.
2. Alle departementene (unntatt Forsvarsdepartementet) har kartlagt egen forvaltning av eiendom i 2019. Denne kartleggingen tjener som grunnlag for å vurdere fremtidige forvaltningsmodeller for selvforvaltet areal.
Det har tidligere vært antatt at man ville framskynde beslutningen om eierskap for det nye Veterinærbygget på Ås, da det egentlig skulle være overtakelse der i mars i år. Nå er overtakelsen utsatt på ubestemt tid, men NMBU håper de kan starte opp i bygget i januar 2021, og dermed er det ikke like mye hastverk for å lande på et svar i denne saken.
Motstand i sektoren
De fem mest berørte universitetene og Norges idrettshøgskole er svært urolige for at regjeringen skal bestemme seg for å overføre eierskap og drift fra universitetene til Statsbygg, og at de deretter skal leie sine egne bygg fra Statsbygg, slik Capgemini foreslår i en rapport fra desember 2018.
De fem universitetene er NMBU (Norges miljø- og biovitenskaplige universitet), NTNU, UiT Norges arktiske universitet, Universitetet i Oslo og Universitetet i Bergen.
De fem har fått laget sin egen rapport på saken, og har satt ut oppdraget til Oslo Economics.
Se også: Hele rapporten fra Oslo Economics
Norsk Tjenestemannslag (NTL) har også bestilt en egen rapport «Skal universitetene miste eiendommene sine» laget av De Facto.
— Motstanden mot å overføre eiendommene til Statsbygg er helt unison i NTL, sa Marit Dahle og Signe Kroken, ledere ved NTL-foreningene ved henholdsvis UiT Norges arktiske universitet og NMBU til Khrono.
Les også: Fem universiteter mobiliserer motstand mot leieordning
Nyeste artikler
Ni rektorjobber er ledige i 2025. Minst fire av dem skal velges
UiT-styret skal vedta forslag til ekstra satsinger i statsbudsjettet for 2026
Skolen er avhengig av ei god lærerutdanning på campus
Det er ikke uvanlig med obligatorisk samskriving. — Høres ut som et mareritt.
Kom fra Somalia og ble taxisjåfør i Norge. Nå er han professor
Mest lest
Toppkandidat dumpa etter hemmeleg vurdering. — Det verste eg har sett
Kom fra Somalia og ble taxisjåfør i Norge. Nå er han professor
Ansatte dekanens mann mens ansatte venter på å bli oppsagt. — Uelegant
Endret fra karakterer til bestått eller ikke bestått: Bestått tilsvarer E
Arkivverket: Ikke ditt ansvar å passe på vitnemålet ditt