Gir 200 millioner til forskning på kjernekraft. Etablerer nytt senter

Institutt for energiteknikk i Halden er en av partnerne i nytt senter for nuklear forskning.
Publisert Oppdatert

200 millioner kroner settes av gjennom Forskningsrådet til et nytt senter for nukleær forskning, skriver regjeringen i en pressemelding onsdag ettermiddag.

Det er forskningsmiljøene ved Universitetet i Oslo, Norges miljø- og biovitenskaplige universitet (NMBU) og Institutt for energiteknikk (IFE) som skal samarbeide om det nye, nasjonale senteret. Tildelingen vil gå over åtte år og utgjør til sammen 200 millioner kroner.

– Vi er omgitt av land som har kjernekraft, og som planlegger å utvikle ny kjernekraft for å sikre stabilitet i energiforsyningene sine. Vi må derfor ha fagmiljøer som har kunnskap om, og kan vurdere og håndtere hendelser med spredning av radioaktive stoffer som kan ramme Norge, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe i pressemeldingen.

Senteret vil ifølge statsråden styrke den norske kunnskapsberedskapen på det nukleære området gjennom å drive grunnleggende forskning. Dette vil involvere en rekke postdoktorer og doktorgradsstipendiater.

Samtidig har regjeringen styrket utdanningskapasiteten med midler til 40 femårige studieplasser i nukleære fag i årets statsbudsjett.

De nye studieplassene er likt fordelt mellom Universitetet i Oslo og Norges miljø- og biovitenskapelige universitet. Slik sikres også viktig kompetanse Norge trenger på området.

Powered by Labrador CMS