Debatt ● Berg-Edland Larsen, Løve Ellefmo og Aasly 

Grønne mineraler krever utdanning og forskning

Regjeringen la onsdag ut sin nye strategi for å skape verdens mest bærekraftige mineralindustri i Norge. Det vil ikke skje uten en kraftig opptrapping av forskning og utdanning, skriver kronikkforfatterne.

Næringsminister Jan Christian Vestre legger frem regjeringens nye mineralstrategi 21. juni 2023.
Publisert

Denne teksten er et debatt­inn­legg. Inn­holdet i teksten uttrykker forfatterens egen mening.

21. juni presenterte næringsminister Jan Christian Vestre regjeringens nye mineralstrategi. Mineralstrategien har som hovedformål at Norge skal utvikle verdens mest bærekraftige mineralindustri og peker ut fem satsingsområder. 

Gjennom rask godkjenning av spesielt strategisk viktige prosjekt, en styrking av offentlig forvaltning og offentlig støttet privat utvikling av mineralprosjekter, skal Norge utvikle bærekraftig og sirkulær mineralutvinning og bli en stabil leverandør av råvarer til grønne verdikjeder. Strategien fremhever viktigheten av strategiske og kritiske mineraler og metaller definert av EU.

Den erkjenner at Fastlands-Norge er lite undersøkt og regjeringen ønsker derfor å satse på storstilt offentlig finansiert leting etter mineralforekomster, samtidig med at Norge fremheves som betydningsfull mineralnasjon med stort potensial for å finne flere mineralressurser. Målsettingen med strategien er å utvikle verdens mest bærekraftige mineralnæring. Dette er ambisiøst og viktig for Norge, EU og i et globalt perspektiv.

Satsingsområdene skisserer en helhetlig tilnærming innen fremtidens behov for kritiske mineralressurser, men i et bærekraftsperspektiv er det to områder som burde styrkes og synliggjøres bedre. En av de viktigste forutsetningene for en mer bærekraftig utvinning er utdanning av dyktige kandidater til fremtidens mineralindustri. 

Med et uttalt mål om at økningen i mineralutvinning skal være kunnskapsbasert, kan mangelen på gode kandidater bli den største flaskehalsen i møtet med fremtidens mineralindustri.

Berg-Edland Larsen, Løve Ellefmo og Aasly

Omfanget av nyutdannede kandidater til hele verdikjeden møter ikke engang det behovet industrien står ovenfor i dag. Med et uttalt mål om at økningen i mineralutvinning skal være kunnskapsbasert, kan mangelen på gode kandidater bli den største flaskehalsen i møtet med fremtidens mineralindustri. Denne begrensningen ser vi ikke bare i Norge. Den er prekær i Europa og hele den vestlige verden. Den «riktige typen» kandidater må både beherske de tekniske aspektene ved mineralutvinning, og samtidig besitte kompetanse innen bærekraft, sirkulær økonomi og etikk.

Industrien står foran viktige utfordringer i den nærmeste framtiden. Her kan vi nevne: behovet for nye modeller for dannelsen av mineralressurser, ansvarlig produksjon, og videreforedling av de mineralske råstoffene.

Det er vel og bra at man vil fullføre kartlegging av Norge geofysisk slik det legges opp til i strategien, men da må det samtidig skaffes bedre oversikt over dyptliggende mineralforekomster og de spesielle fysiske og kjemiske tegnene de viser på overflaten. Innen prosessering trengs utvikling av energieffektiv knuse- og male-teknologi og miljøvennlige kjemikalier, eller i beste fall, kjemikaliefri prosessering. Det er veldig positivt at mineralstrategien fremhever at overskuddsmasser må minimeres. Da trengs det målrettet forskning på videreforedling av overskuddsmasser til salgbare produkter.

Siden 1910 har NTNU bidratt til å utdanne kandidater og forskning langs hele verdikjeden av mineralutvinning. Nå står vi klare til å fortsette ansvaret inn i framtida. Dette vil også kreve samarbeid på tvers av institusjonsgrenser og fagdisipliner, mellom private og offentlige aktører. 

Men å løse alle utfordringer som følger med Mineralstrategien krever også at virkemiddelapparatet er forberedt til å finansiere utdannelse, forskning og utvikling knyttet til mineralnæringen.

Powered by Labrador CMS