krig

Harvard får kritikk etter at studenter ga Israel skylden for Hamas-angrepene

I kjølvannet av Hamas-angrepene mot Israel gikk totalt 35 studentorganisasjoner ved Harvard University ut og ga Israel skylden.

Harvard University har fått kjeft for ikke å ta til motmæle mot studentorganisasjonenes uttalese om Hamas og Israel.
Publisert Oppdatert

Uttalelsen kom i form av et brev skrevet av Harvard Palestine Solidarity Groups, og er signert av de 35 studentorganisasjonene.

Harvard University på sin side forholdt seg stille i flere dager, og gikk ikke ut og kommenterte studentorganisasjonenes uttalelse før mandag kveld.

Det fikk flere til å reagere.

Uttalte seg mandag

Tidligere Harvard-rektor Lawrence H. Summers, raser mot universitetsledelsen for at den ikke har gått ut og fordømt brevet.

— Harvard Universitys taushet, kombinert med brevet fra studentorganisasjonene, fremstiller i beste fall universitetet som nøytral til terrorhandlinger mot den jødiske staten Israel, skrev Summers på X (tidligere Twitter) søndag.

Mandag kveld kom den første uttalelsen fra Harvard, ifølge New York Times.

Rektor Claudine Gay gikk da ut og fordømte Hamas-angrepene som grusomme terrorhandlinger og kalte det hele avskyelig.

New York Times skriver at Israel- og Palestina-debatten har vært en av de mest splittende debattene ved Harvard University i flere tiår. Lawrence H. Summers er blant dem som tidligere har stilt spørsmål ved om det er riktig av et universitet å ta del i debatter om vanskelige politiske saker.

Senator reagerte

I en berømt erklæring fra 1967 oppfordret University og Chicago høyere utdanningsinstitusjoner til å forbli nøytrale i politiske og sosiale spørsmål. Men opp gjennom årene har studenter ofte presset institusjonene til å uttale seg i saker som for eksempel politibrutalitet, global oppvarming og krig.

En annen som reagerte på Harvards taushet, er Texas-senator Ted Cruz, som tidligere har studert ved prestisjeuniversitetet.

— Hva faen er galt med Harvard? spurte Cruz på X.

Ifølge BBC er organisasjonen bak studentuttalelsen om krigen nå suspendert fra Instagram.

Det var Dagbladet som først meldte om denne saken i Norge.

Powered by Labrador CMS