Harvard

Harvard-leder tiltalt for salg av likdeler

Lederen for likhuset tilknyttet USAs prestisjefylte Harvard Medical School er tiltalt for å ha solgt hoder, hjerner og hud donert til universitetet.

Harvard Medical School ble grunnlagt i 1782 og er en av de eldste medisinske fakultetene i USA.
Harvard Medical School ble grunnlagt i 1782 og er en av de eldste medisinske fakultetene i USA.
Publisert

En spesiell sak har fått det til å storme på ærverdige Harvard Medical School i USA. 

Tidligere denne våren ble det kjent at den 55 år gamle lederen for likhuset tilknyttet medisinutdanningen ved Harvard fikk sparken. I går ble det kjent hvorfor. 

En rekke amerikanske og internasjonale medier rapporterer at lederen for likhuset er tiltalt for å handle med stjålne menneskelige levninger.

Likhus-lederen skal ha vært en del av et nettverk, som inkluderte hans 63 år gamle kone, som i perioden 2018 til 2022 kjøpt og solgte likdeler. I tillegg til ekteparet er ytterligere tre andre personer tiltalt i saken, mens ytterligere to andre har vært i påtalemyndighetens søkelys. 

— Forferdet

Den tiltalte 55-åringen anklages for å ha tatt med seg kroppsdeler, inkludert hoder, hjerner, hud og bein, hjem til seg selv og ektefellen. Ifølge tiltalen skal de deretter ha sendt dem i posten til kjøpere. Paret tillot også kjøpere å komme inn på likhuset for å velge ut de delene de ønsket å kjøpe, ifølge tiltalen.

Det hevdes i tiltalen at en av kjøperne sendte menneskehud til en av de involverte for å få vedkommende til å «garve huden for å lage lær av den».

— Vi er forferdet over at noe så grusomt kunne skje på vår campus, skriver George Daley, rektor ved det medisinske fakultetet, og Edward Hundert, leder for den medisinske utdanningen, i en felles uttalelse.

Ifølge dem skal lederen for likhuset være den eneste ved universitetet som har vært involvert i saken. Han har jobbet ved Harvard siden 1995.

Blir donert

Likene ble donert til Harvard med det formål å bruke det i utdanning, undervisning og forskning. Etter at dette formålet var tjent, ble likene kremert og asken returnert til donorenes familie eller begravd. 

Ifølge New York Times skal det ha blitt registrert 39 transaksjoner mellom to av de siktede i perioden 3. september 2018 til 12. juli 2021. Den totale summen er på nærmere 37.400 amerikanske dollar, som tilsvarer omtrent 400 000 norske kroner.

Verken lederen for likhuset eller hans kone besvarte spørsmål fra fremmøtt presse utenfor tinghuset i New Hampshire. 

Powered by Labrador CMS