Klima

Harvard gjør fond på flere hundre milliarder fossilfritt

De har et større fond enn noe annet universitet i USA. Nå skal det ikke lenger investeres i fossil energi.

Tidligere visepresident Al Gore under en tale på Harvard i 2019, der han ber universitetet kvitte seg med investeringer i fossil energi.
Publisert

Brussel (Khrono): Organisasjoner som jobber for at universiteter skal selge seg ut av fossil energi, kunne innkassere en ikke ubetydelig seier tidligere denne måneder. Etter flere år med press, også fra egne ansatte, varslet Harvard University at de ikke lenger vil investere i fossil energi.

— Folk følger med på hva Harvard gjør, sa Danielle Strasburger, tidligere student og en av grunnleggerne av Harvard Forward, som har jobbet for nettopp for å gjøre universitetets investeringer fossilfri, til New York Times da nyheten ble kjent.

Det var «en stor dominobrikke som faller», slo hun fast og la til:

— Det vil forhåpentligvis oppmuntre andre universiteter til å legge press på dem som fortsatt ikke har gjort det.

Håper andre skal følge etter

Organisasjonen Fossil Fuel Divest Harvard beskrev det på sin side som en «massiv seier».

«From the beginning, Harvard has sought to duck, dodge, and deny: claiming that fossil fuel stocks were necessary for profit, claiming that the endowment shouldn’t play a role in fighting climate change, and even claiming that fossil fuel companies are part of the solution», skriver de i en tråd på twitter.

En annen som reagerte på nyheten var tidligere visepresident Al Gore, som i 2007 ble tildelt Nobels fredspris sammen med FNs klimapanel, og tidligere har bedt universitetet om å selge seg ut av fossil energi. Også han skriver at han håper det skal påvirke andre universiteter.

Internasjonal kampanje

Harvard er langt fra det første universitetet som varsler at de ikke vil investere i fossil energi. Det har i en årrekke pågått en internasjonal kampanje med krav om at universiteter skal kvitte seg med slike investeringer.

I Storbritannia ble det våren 2020 klart at 78 av 154 universiteter hadde sluttet seg til kampanjen, noen har kuttet alle investeringer i fossil energi, andre har droppet enkelte.

Kort tid etter ble det kjent at University of Oxford ville kvitte seg med slike investeringer, i oktober ble kjent at også Cambridge University vil selge seg ut av fossil energi i løpet av det neste tiåret.

Også andre universiteter i den amerikanske «eføy-ligaen» (Ivy League) har varslet at de ikke vil investere i fossil energi, universiteter som Cornell og Brown har varslet at de vil helt ut, mens Yale University vil selge seg delvis ut.

Den internasjonalt bølgen har også skylt inn over norske universiteter. Høsten 2016 kunne NRK fortelle at «norske universiteter trekker seg ut av olje og gass», både Universitetet i Oslo, NTNU og Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) skulle flytte investeringer fra fond knyttet til fossil energi.

Så enkelt var det ikke.

LES VIDERE ETTER ANNONSEN

FÅ NYHETER PÅ MOBILEN
Last ned Khrono-appen!

Download on the App Store Tilgjengelig på Google Play

I mars kunne Khrono avdekke at fond knyttet til både NTNU og NMBU fortsatt hadde investeringer i olje og gass, mens UiO ikke hadde det. Også Universitetet i Bergen hadde slike investeringer. Saken gjorde at både NMBU og UiB varslet at de ville kvitte seg med disse investeringene.

Har tidligere avvist press

Når Harvard nå sier de ikke vil ha slike investeringer har det ikke bare symbolsk betydning. Ingen universiteter i USA har et større legatfond enn Harvard, det er snakk om et fond på hele 42 milliarder amerikanske dollar — i underkant av 365 milliarder norske kroner — som nå skal være fossilfritt.

Ifølge universitetets president Lawrence Bacow er det ikke snakk om å selge seg ut, i en melding på universitetets nettsider skriver presidenten at fondet for øyeblikket ikke har direkte investeringer i slike selskaper. Han gjør det samtidig glassklar at de ikke vil ha slike investeringer i framtida.

Bacow skriver videre at de bygger en portefølje av investeringer i fond som «støtter opp om overgangen til en grønn økonomi».

Det er en annen tone enn det New York Times beskriver fra samme Bacow så sent som i 2019, da han svarte de som protesterte mot slike investeringer med at han ville svare på «fornuft», heller enn «press». Året etter skal ha sagt at han mente det ville være å «male med for bred pensel» å kvitte seg med alle slike investeringer.

Powered by Labrador CMS