Bjørn Haugstad er statssekretær i Kunnskapsdepartementet. Foto: Henriette Dæhli

Flere grunner til at mange vil studere til lærer i nord

Statssekretær Bjørn Haugstad i Kunnskapsdepartementet klarer ikke å ta professor Jordells kritikk av ordningen med å slette deler av studielånet til lærerstudenter seriøst.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Da søkertallene til høyere utdanning ble kjent, ble det også kjent at søkertallene til lærerutdanningene i Nord-Norge har økt med 45 prosent siden i fjor. Det er en meget pen utvikling, selv om jeg ønsker meg enda flere søkere på sikt. Norge trenger mange dyktige lærere i årene som kommer. Å være lærer er et krevende, morsomt, variert og meningsfullt yrke. Og med det store behovet vi har for lærere i tiden fremover, vil arbeidsmarkedet være svært godt for kvalifiserte lærere.

Det kan være mange grunner til at søkertallene har gått opp såpass mye i de tre nordligste fylkene. Universitetet i Tromsø tilbyr et ekstra studietilbud i Alta. Nord Universitet har endret studietilbudet sitt i Nordland. Begge universitetene har dessuten jobbet målbevisst med å rekruttere søkere til lærerutdanningene sine.

Det kan også hende at den nye ordningen med å slette deler av studielånet til de som tar femårig lærerutdanning, som regjeringen og samarbeidspartiene Venstre og Kristelig folkeparti har fått på plass, har hatt effekt. Det er vanskelig å si i og med at ordningen er helt ny. Nærmere 150 000 i avskrivning av studielån for den som tar grunnskolelærerutdanning 1-7 på normert tid og jobber i en skole i Nord-Norge i tre år, er en ganske tydelig satsing.

Når professor Karl Øyvind Jordell i Khrono 21.04 slår fast at ordningen ikke fungerer, er det underlig, for å si det forsiktig. Vi kan ikke vite hvor godt ordningen har virket første år, men motsatt har Jordell intet grunnlag for å påstå at den ikke har virket. Jordell kan for eksempel ikke forklare hvorfor søknadsutviklingen er bedre i Nord-Norge, der ordningen er kraftigst, enn den er i resten av landet.

Jordells beregningsmåte er dessuten både pussig og feilaktig. Han utelater at studentene slipper å betale renter på den delen av studielånet som blir slettet, og han overser at ordningen, i Nord-Norge, i realiteten vil gi nyutdannede lærere et skattefritt lønnstilskudd på nærmere 50 000 kroner i året de tre første årene. Det er tiden mange unge er i etableringsfasen. Det er mulig 50 000 kroner i året skattefritt ikke betyr noe for Jordell, jeg er ganske sikkert på at det betyr noe for folk i etableringsfasen.

 Det er mulig 50 000 kroner i året skattefritt ikke betyr noe for professor Jordell, jeg er ganske sikkert på at det betyr noe for folk i etableringsfasen.

Bjørn Haugstad

Jeg greier derfor ikke å ta kritikken av ordningen seriøst.

Å utvikle lærerutdanning og læreryrket er noe vi må gjøre sammen -  lærere, lærerutdanningene, skoleledere og lokalpolitikere over hele landet. Vi setter pris på de gode lærerne vi allerede har, og vi gjør vår del av jobben for at de skal få enda flere dyktige kolleger.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS