Elisabeth Lind mener helseforetakene vil ha flere fordeler av å få på plass en avtale som gir tilsvarende vilkår for postdoktorer og stipendiater som ved universitetene og høyskolene. Foto: Siri Øverland Eriksen

Helseforetakene kan bli tvunget til å ansette forskere fast

Midlertidighet. Fagforeninger trekker tilbake særavtale og kan med det bidra til flere faste ansettelser blant forskere ved sykehusene.

Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Forskerforbundet og Tekna har sagt opp en særavtale som gir helseforetakene mulighet til å ansette stipendiater og postdoktorer midlertidig. Det skriver Forskerforum.

Dette betyr at etter 19. april kan helseforetakene være nødt til å ansette stipendiater og postdoktorer fast. Oppsigelsen av avtalen innebærer at det blir Arbeidsmiljøloven som gjelder ved ansettelser, og der er hovedregelen faste ansettelser.

Det må skje en kulturendring i forskningsmiljøene, man må tenke nytt om at man faktisk kan ansette fast på ekstern finansiering

Linda Møllersen

Bekrefter at avtalen er sagt opp

Kommunikasjonssjef Ingvild Dahl Dørnes i arbeidsgiverforeningen Spekter bekrefter at avtalen er sagt opp.

— Vi skal ha en diskusjon med helseforetakene om hvilke behov de har og hvordan de ønsker at ansettelse av forskere skal håndteres videre, skriver hun til Forskerforum.

Foretakstillitsvalgt for Forskerforbundet ved Oslo universitetssykehus (OUS), Linda Møllersen, sier til Forskerforum at særavtalen er uklart formulert, og at det derfor er uenighet om hvordan man skal tolke den.

Blant annet har det ved OUS oppstått uenighet om hvorvidt en ansatt hadde krav på forlengelse i forbindelse med fødselspermisjon. Det har også vært uenighet om hvorvidt en postdoktor som hadde vært midlertidig ansatt i fire år kunne få forlengelse som midlertidig ansatt.

Håper på god dialog med helseforetakene

Leder av Forskerforbundet, Guro Elisabeth Lind, mener helseforetakene vil ha flere fordeler av å få på plass en avtale som gir tilsvarende vilkår for postdoktorer og stipendiater som ved universitetene og høyskolene.

— Det er klart det er av stor verdi for et universitetssykehus å ha harmoniserte regler med universitetet. Jeg håper på god dialog med helseforetakene, så vi kan finne nye løsninger for en slik harmonisering, sier Lind.

Foretakstillitsvalgt for Forskerforbundet ved Oslo universitetssykehus (OUS), Linda Møllersen, forteller at hensikten med postdoktorstillinger var å kunne kvalifisere seg til toppstillinger, for eksempel professor. Men hun mener det ikke praktiseres slik i helsesektoren, men bruker dem heller som midlertidige forskere.

Hun mener at mange av de som ansettes som postdoktorer burde blitt ansatt i faste forskerstillinger eller overingeniørstillinger hvis de gjør mye laboratoriearbeid.

— Det må skje en kulturendring i forskningsmiljøene, man må tenke nytt om at man faktisk kan ansette fast på ekstern finansiering, sier Møllersen.

Powered by Labrador CMS