Randi Elisabeth Hagen ved Høgskolen i Innlandet kunne motta Universellprisen for høyere utdanning. Foto: Universell.

Randi Hagen fikk pris for universell utforming av nett­løsninger. Nå kan ansatte over hele landet ta kurset hennes.

Pris. Randi Elisabeth Hagen laget e-læringskurs om universell utforming av IKT-løsninger ved Høgskolen i Innlandet.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Med bakgrunn som lektor i norsk, med utdanning innen spesialpedagogikk og med flere år som IT-utvikler, har Randi Elisabeth Hagen ved Høgskolen i Innlandet (HINN) de siste årene engasjert seg spesielt for universell utforming av IKT-løsninger.

Etter at universitets- og høgskolesektoren i 2018 ble underlagt kravene om universell utforming av IKT-løsninger, satte Hagen seg ned og laget et e-læringskurs om hvordan man som ansatt ved HINN kan sørge for universell utforming av dokumenter og nettsider. Kurset var ferdig i januar i år.

Dette handler jo om inkludering og mangfold, gjennom at alle skal ha lik tilgang til høyere utdanning

Randi Elisabeth Hagen

Nå har Hagen fått Universellprisen for arbeidet. Ifølge Universell, organet som jobber for å fremme universell utforming innen høyere utdanning, startet arbeidet éne og alene på initiativ fra Hagen og det går langt utenfor arbeidsoppgavene Hagen egentlig har.

— Jeg lagde kurset i en periode hvor HINN har vært i fusjon. Det er en krevende tid for de ansatte, samtidig som vi både har fått ny læringsplattform og nytt eksamenssystem. Ser man det fra de ansattes perspektiv, kan slike endringer ofte oppleves som om de blir tredd over hodet på de deg. Kanskje har de ansatte også varierende IT-kompetanse og kanskje knapt med tid. Da kan det være ekstra vanskelig å forholde seg til universell utforming. Men jeg har fokusert på å lage et kurs som svarer på spørsmål og gir instruksjoner om hvordan man faktisk skal gjøre ting. De som tar kurset har vært veldig positive, sier Hagen til Khrono.

Tilgjengelig nasjonalt

Hagens e-læringskurs bidro til at HINN satte ekstra fokus på universell utforming, og videre at andre institusjoner kan gjøre det nasjonalt.

— De aller fleste universiteter og høyskoler kan laste ned kurset og tilgjengeliggjøre det for sine ansatte i Canvas. Andre institusjoner som ikke benytter seg av Canvas, kan ta kontakt og få det overlevert i noe som passer deres plattform, forteller Hagen.

Dermed kan ansatte ved universiteter og høgskoler over hele landet bli bedre på å tilgjengeliggjøre informasjon på nettsider og fra undervisningsmateriell for alle.

«Flere høgskoler og universitet har tatt kontakt og gitt gode tilbakemeldinger på kurset i etterkant, og dette ligger nå flere steder som et kurs i Canvas som kan gjennomføres av de ansatte», heter det i begrunnelsen for at Hagen fikk Universellprisen.

Hagen fikk prisen av de ansatte i Universell. Foto: Universell

— Universell utforming handler om at alle skal ha tilgang, uavhengig av funksjonsevne og man har små eller store utfordringer. Det handler om å nå flest mulig gjennom én og samme løsning, ikke flere ulike løsninger. For eksempel er det å gjøre powerpoint og Canvas tilgjengelig gjennom riktig størrelse og kontrast på tekst noe som kommer alle til gode, forklarer Hagen.

Et spørsmål om demokrati

Hun sier prisen hun fikk fra Universell er en viktig anerkjennelse av det HINN har gjort innen universell utforming og hun mener prisen er en viktig pris for høyere utdanning.

— Dette handler jo om inkludering og mangfold, gjennom at alle skal ha lik tilgang til høyere utdanning. Det handler til syvende og sist om demokratiet vårt og at alle skal få delta, sier seniorrådgiveren som vanligvis jobber på Lillehammer.

Hagen forteller at brukere av nettløsningene har uttrykt sin takknemmelighet for arbeidet HINN gjør innen universell utforming, og passer samtidig på å dele hederen med både studenter og ledere ved HINN, som hun mener også har vært pådrivere for prosjektet.

— Studentpolitikerne har vært opptatt av universell utforming læringsmiljøutvalget ved HINN. I tillegg har vår prorektor for utdanning Stine Grønvold, vært tidlig ute med å sette dagsorden her, sammenligna med andre høgskoler og universiteter, forteller Hagen.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS