Debatt karoline otlo gjerde og anne eltervåg

Hvorfor har du så lav tillit til oss, Bent Høie?

Den kollektive straffen for forfalsket vaksinedokumentasjon er det studentene som er vaksinert i utlandet som må ta. Er det de norske studentene som har jukset med papiret? Tvilsomt.

Forskjellsbehandlingen mellom vaksinerte i Norge og utlandet er urimelig overfor studenter som har valgt å vaksinere seg i utlandet, skriver innleggsforfatterne til Bent Høie. Foto: Øyvind Aukrust
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Denne teksten er et debatt­inn­legg. Inn­holdet i teksten uttrykker forfatterens egen mening.

KARANTENEHOTELL| Det siste året som utenlandsstudent har vært veldig tøft. Flere av oss ble tvunget til å reise tilbake til studielandet for å følge fysisk undervisning, til tross for høye smittetall og økt risiko. Vi har levd i en streng lockdown, vært mye isolert og ikke minst fryktet konsekvensene for alvorlig sykdom i et land langt borte fra vårt eget. I tillegg har det vært belastende at innreiserestriksjonene til Norge har vært i konstant endring og ført med seg stor usikkerhet og følelsen av å ikke være velkommen hjem.

Mange av oss er fullvaksinerte utenlandsstudenter. Vi går på et studium som krever pasientkontakt på sykehus, som i koronapandemien har vært overbelastet på grunn av høye smittetall, og vi utsatte oss for en enorm smitterisiko. På det verste var smittetallene i Polen så høye som 35 000 daglig nye bekreftede tilfeller. I en storby som Warszawa, som til vanlig er full av liv, var den eneste lyden man hørte ute sirener fra ambulansene som måtte kjøre shuttlebuss fra sykehus til sykehus med pasienter fordi det ikke var kapasitet til å ta dem imot.

I desember begynte Polen med vaksinering av helsepersonell. Samtidig bestemte de seg for at studenter innenfor helsefag også skulle prioriteres på grunn av den høye smitterisikoen. Allerede i januar begynte de første norske medisinstudentene å få vaksiner. I motsetning til Norge, lå Polen langt foran i vaksinering av befolkningen, og i slutten av januar var 1,2 prosent av den polske befolkningen fullvaksinert. I Norge var tallet på 0,9 prosent til samme tid. I dag er 19,3 prosent fullvaksinerte i Polen. Med nesten 38 millioner innbyggere, er dette et meget imponerende antall.

(les videre under AnnonseN)

Last ned Khrono-appen og få varsel om den viktig debatt og nyheter.
Last ned til iPhone - Last ned til Android
-

Per dags dato har de ikke startet vaksineringen av vår aldersgruppe i våre hjemkommuner. Hvis vi skulle ha ventet til Norge var klar hadde vi måttet utsette oss for unødvendig høy risiko i ytterligere flere måneder enn det vi allerede har gjort. Ikke minst ville vi kostet det norske helsevesenet mer ressurser om de fleste utenlandsstudentene ikke vaksinerte seg der man studerte. Dette, i tillegg til at enkelte avdelinger på universitetssykehusene nektet uvaksinerte studenter å få møte opp, takket vi selvfølgelig ja til vaksinen når vi fikk tilbudet.

Vi troppet opp på vaksinesenteret, fikk vaksinekort, tok bilde av at vaksinen var tatt og viste det stolt frem på sosiale medier med oppfordring til andre om å også takke ja når de fikk tilbudet. Vaksinekortet skulle vi bruke som dokumentasjon på gjennomført vaksinasjon. I gledesrusen av å endelig se slutten av dette marerittet av et år, ventet vi på mulighetene til å kunne reise hjem og forhåpentligvis få noen lettelser i innreiserestriksjonene. Slik ble det ikke.

Etter flere endringer i innreiserestriksjoner bestemte Bent Høie og co at fra 27. mai skulle skilnaden på nødvendig og unødvendig reise fjernes og at alle som kom fra land med over 150 smittet per 100 000 innbyggere eller over 4 prosent positive tester skulle på karantenehotell når de reiser til Norge fra utlandet, uansett årsak. Utenlandsstudenter ble dermed likestilt med ferieturistene, selv om vi alle er enig i at et studium er langt mer nødvendig enn å drikke paraplydrink på stranden. 2. Juni kom enda en endring; de som er vaksinert i Norge slipper nå karantenehotell. Det betyr at konsekvensene for å reise hjem for studentene nå er større enn for de som reiser på ferie. Bent Høie forklarer forskjellsbehandlingen med at noen har forfalsket dokumentasjon på vaksine og positive tester. Den kollektive straffen for dette er det studentene som er vaksinert i utlandet som må ta. Er det de norske studentene som har jukset på papiret? Tvilsomt.

Det er nesten konspiratorisk å tro at norske studenter i utlandet, som i månedsvis blant annet har dokumentert vaksinering på sosiale medier, egentlig har kjøpt et vaksinekort på svartebørsen

Fra SHoTs tilleggsundersøkelse fra 2021 ser man at 10 prosent av utenlandsstudenter har vært smittet med korona, i forhold til 2,9 prosent av studentene i Norge. Dette tallet viser at det har vært økt risiko for smitte i utlandet og kan tyde på at flere av de som er vaksinerte også har hatt korona og dermed er “dobbelbeskyttet”. Men fordi vi har fått vaksinen og resultatet på den positive koronatesten i utlandet, er det ikke gyldig i Norge. Så vidt oss bekjent er det ikke forskjell på verken testkriterier eller vaksine fra land til land. Når undersøkelsen også viser at 90 prosent av de utenlandske studenter har testet seg for korona, så viser det stor samarbeidsvilje blant studentene. Så hvorfor er det så stor mistillit til de utenlandske studentene?

Hvorfor kan man ikke vise skjønn i disse vurderingene om registrering av vaksinasjon fra utlandet? Det er nesten konspiratorisk å tro at norske studenter i utlandet, som i månedsvis blant annet har dokumentert vaksinering på sosiale medier, egentlig har kjøpt et vaksinekort på svartebørsen. Må vi vaksinere oss i Norge i tillegg til i utlandet, med påfølgende ekstrakostnader for helsevesenet? Eventuelt kan vi begynne å spille ishockey profesjonelt, for da slipper vi i det minste å sitte på karantenehotell.

Powered by Labrador CMS