Årets navn

I dag kåres en av disse tre til Årets navn i akademia 2021

Inger Skjelsbæk, Klaus Mohn eller Cecilie Hellestveit. Hvem blir årets navn?

Se utdelingen av Årets navn i akademia 2021 direkte her.

Publisert Oppdatert

For andre år skal Khrono dele ut Årets navn i akademia. Det skjer i dag, fredag 17. desember, klokka 12.30.

  • Følg direktesendingen her.

Prisen deles ut av en jury som har bestått av Khrono-redaktør Tove Lie, professor emeritus Rune Slagstad, Nupi-forsker Minda Holm, Fritt Ord-direktør Knut Olav Åmås og førsteamanuensis og leder i Akademiet for yngre forskere Jonas Stein.

Tre finalister har stått på juryens liste til Årets navn i akademia 2021:

Professor Inger Skjelsbæk ved Universitetet i Oslo. Juryen skriver dette i sin begrunnelse:

«Inger Skjelsbæk utløste en etterlengtet debatt om forskningsfinansieringen da hun fortalte hvordan hun hadde fått bunnkarakter fra Norges Forskningsråd, på en søknad som førte til prestisjestipend fra Det europeiske forskningsrådet. Debatten har gått helt siden Skjelsbæk sto fram i januar, og den har fått ringvirkninger etter at en rekke forskere har fortalt om egne nederlag og kritisert et søknadsregime Skjelsbæk stilte noen velrettede spørsmål rundt.»

Inger Skjelsbæk er finalist.

Rektor Klaus Mohn ved Universitetet i Stavanger. Juryen skriver dette i sin begrunnelse:

«Til tross for kritikk og motstand også fra egne rekker, stilte Klaus Mohn opp med innlegg under lanseringen av Klimarealistenes tidsskrift. Slik løftet han en viktig debatt om hvordan en skal forholde seg til miljøer som avviser vitenskapelig fundert kunnskap. Istedenfor scenenekt møtte Mohn dem med opplysning og faglig argumentasjon. Ved å markere seg som en uredd kritiker av både Klimarealistene og andre, gå inn i debatter andre vil legge lokk på og forsvare ytringsfriheten for egne ansatte, har han vært et forbilde for universitetsledere.»

Klaus Mohn er finalist.

Jurist, samfunnsviter og forsker ved Folkerettsinstituttet, Cecilie Hellestveit. Juryen skriver dette i sin begrunnelse:

«Cecilie Hellestveit provoserte mange da hun på spissformulert vis stilte spørsmål ved økningen av utenlandske forskere ved norske utdanningsinstitusjoner. Det utløste en større prinsipiell debatt om internasjonalisering og akademisk ytringsfrihet. I denne debatten sto Hellestveit fram som en uredd forsker som med faglig tyngde og velbegrunnede argumenter forsvarte sine standpunkter, også når det stormet som verst og mest usaklig. Selv ikke da hun fikk beskjed om å droppe avtalt undervisning av hensyn til kollegaers angivelige behov for «healing», antok Hellestveit den av mange ettertraktede offerrollen.»

Cecilie Hellestveit er finalist.

Dette er altså andre år Khrono deler ut Årets navn i akademia. I fjor gikk prisen til Nesnastudentene.

Powered by Labrador CMS