norsk havteknologisenter

I ferd med å bomme med 700 millioner kroner. Bedt om å kutte

Norsk havteknologisenter på Tyholt i Trondheim er i ferd med å overstige styringsrammen på 8,5 milliarder kroner med 700 millioner kroner.

Nedlegging av grunnstein for Norsk havteknologisenter NTNU, Sintef
En av mange avgåtte statsråder i Støre-regjeringen, Bjørnar Skjæran, la på plass grunnsteinen til Norsk havteknologisenter i august 2023.

I august i fjor la daværende fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran (Ap) ned grunnsteinen for det kommende gigantanlegget på Tyholt.

Nå har Nærings- og fiskeridepartementet bedt Statsbygg om å gå i dialog med NTNU og SINTEF for å utarbeide en oppdatert kuttliste, skriver NTB, som siterer avisen Byggeindustrien.

I et brev ber departementet byggherren om å lage en liste «som står i forhold til Statsbyggs prognoser for overskridelser av styringsrammene for bygge- og brukerutstyrsprosjektene», skriver fagbladet.

45.000 kvadratmeter

Prognoser fra Statsbygg viser at prosjektet nå er i ferd med å overstige styringsrammen med 700 millioner kroner.

Bygeindustrien har vært i kontakt med avdelingsdirektør i departementet, Kjetil Kolsrud Jåsund, som sier at regjeringen er opptatt av å sikre god kostnadskontroll.

— Gitt at prosjektet og prognosene har utviklet seg siden den første kuttlisten ble utformet, var det nå hensiktsmessig å få oppdatert kuttlisten, skriver Jåsund i en e-post.

Den totale kostnadsrammen til byggeprosjektet er på rundt 10,5 milliarder kroner, mens styringsrammen er på 8,5 milliarder kroner. 1. januar konkluderte altså Statsbygg med at styringsrammen har økt til 9,2 milliarder kroner.

«Ocean Space Centre»

Norsk havteknologisenter skal bli cirka 45.000 kvadratmeter stort og erstatte det gamle Marinteknisk senter, som nå er revet på Tyholt. Det nasjonale senteret blir hovedsete for NTNUs og SINTEFs utdanning og forskning innen havteknologi.

Tidligere NTNU-rektor Anne Borg uttalte høst at laboratoriene ved Norsk havteknologisenter vil være i verdensklasse og et viktig redskap i utviklingen av morgendagens utdanning, forskning og havnæringer.

I senterets laboratorier vil det bli testet og forsket på modeller av for eksempel vindturbiner, fiskemerder, soløyer og skip.

Reguleringsplanen for byggeprosjektet ble vedtatt i 2021 og oppstartsbevilgning ble gitt i statsbudsjettet for 2022.

Byggeprosjektet startet under navnet Ocean Space Centre, men endret navn til Norsk havteknologisenter i november 2022. Senteret skal etter planen stå ferdig i 2028.

Powered by Labrador CMS