krig

— Ikke aktuelt å hente hjem studenter fra Israel

Universitetet i Oslo opplyser det ikke er aktuelt å hente hjem ni studenter som er på utveksling i Israel. 

Hanna Ekeli er studiedirektør Universitetet i Oslo. Hun forteller at de har ni studenter i Israel.
Publisert

Universitetet i Oslo opplyser til Khrono at det har til sammen ni studenter, blant dem én norsk statsborger, på utveksling i Israel. Studentene er der gjennom et samarbeid mellom Det teologiske fakultet og Det Mosaiske Trossamfund, skriver universitetet i en e-post til Khrono.

Til tross for at Israel har erklært krigstilstand etter at Hamas lørdag gikk til angrep, er det ifølge universitetet ikke aktuelt å hente hjem studentene.

— Fakultetet har kontakt med studentenene gjennom Det Mosaiske Tromssamfund og via læringsplattformen Canvas. I tillegg har dekanen ved fakultetet vært i kotankt med dem, skriver studiedirektør Hanna Ekeli i e-posten.

— De er alle gjort rede for og blir ivaretatt. Det er per nå ikke aktuelt å hente noen til Norge.

Ansa oppfordrer til registrering

Ansa - organisasjonen for norske studenter i utlandet - sier at de har sendt ut informasjon til sine medlemmer i Israel.

— Vi har informert om forskjellige velferdsordninger vi kan tilby, som for eksempel psykolog, og vi har oppfordret dem til å registrere reisen sin hos Utenriksdepartementet slik at de kan komme i kontakt med studentene, sier president Anna Handal Hellesnes.

Hun forteller at de ikke kan oppgi eksakt antall medlemmer i Israel av personvernhensyn, ettersom det er snakk om færre enn fem.

Færre enn fem

Et tilsvarende svar kommer fra Statens lånekasse for utdanning. De opplyser at det er flere norske studenter som studerer i Israel med støtte fra dem denne høsten, og at det gjelder både gradsstudenter og utvekslingsstudenter.

Men de kan ikke si hvor mange det er snakk om av personvernhensyn ettersom det er snakk om færre enn fem.

Lånekassen presiserer også at de ikke har informasjon om hvorvidt studentene faktisk oppholder seg i Israel nå.

Til sammenligning var det studieåret 22/23 ni gradsstudenter og 24 utvekslingsstudenter i Israel.

I følge de respektive helsemyndfighetene er 1055 palestinere drept, og 5184 er såret. På israelsk side er 1200 drept og 2700 såret, skriver NRK.

Powered by Labrador CMS