arbeidsmiljø

Innfører obligatorisk kurs om seksuell trakassering

Universitetet i Agder (UiA) ønsker å være tydelige på at alle ansatte skal vite at det er nulltoleranse for seksuell trakassering.

UiA-rektor Sunniva Whittaker håper at kurset kan forebygge seksuell trakassering.

— Vi har laget kurset for å øke kunnskapen blant ledere og ansatte i sektoren.

Det sier Kristian Solaas, likestillingsrådgiver ved Universitetet i Agder.

Han er også prosjektleder for utvikling av et nytt e-læringskurs om seksuell trakassering, som skal kunne brukes av hele den norske universitets- og høgskolesektoren.

Grenselandet

I en melding på Universitetet i Agders hjemmeside forteller Solaas at kurset skal gi ansatte bedre forståelse for hva seksuell trakassering er, og hva det gjør med den enkelte.

— Derfor utforsker kurset blant annet grenselandet mellom flørt og seksuell trakassering, hvilke konsekvenser overtramp kan ha og hva du kan gjøre hvis dette skjer. For ledere og veiledere er det spesielt viktig å bli bevisst effekten av makt og hvilket ansvar som inngår i maktsymetriske relasjoner, sier Solaas.

For alle som skal ansettes ved UiA fra nå av, vil kurset inngå som en obligatorisk del av opplæringen ved universitetet. For de som allerede er ansatt er det frivillig å gjennomføre kurset.

Uansett kjønn

Rektor ved UiA, Sunniva Whittaker, som også er leder for Universitets- og høgskolerådet, uttaler at forebygging av seksuell trakassering er spesielt viktig.

— Vi tror at dette kurset kan bidra til det, sier Whittaker.

— Det er viktig å si at selv om vi lanserer dette kurset på kvinnedagen, må vi anerkjenne at her er det ofre uansett kjønn, fortsetter rektoren.

Kurset er fordelt på fem kapitler og tar omtrent en time å gjennomføre.

Kristian Solaas forteller at likestillingsrådgivere ved OsloMet og NTNU allerede har testet ut pilotversjonen.

— Avtal gjerne med dine kolleger om å se på ett kapittel hver morgen i løpet av en uke, og diskuter sammen i lunsjen. Dialog om dette er både lærerikt, nyttig og forebyggende, sier Solaas

Powered by Labrador CMS