OPPTAK

Innlandet trekker elleve studier fra opptaket

Ingen ville ta 30 studiepoeng i spill, animasjon og læring ved Universitetet i Innlandet. Nå trekker universitetet dette og ti andre studier fra årets opptak på grunn av få søkere. 

Spill, animasjon og læring er et av studiene Universitetet i Innlandet trekker fra årets opptak. Illustrasjonsfoto fra Læringslabben på Hamar. Her lager studenter blant annet podkast, 3D-printer, virtuelle spill og stop-motion.

Universitetet i Innlandet (Inn) trekker ett studium fra Samordna opptak og ti studier fra lokalt opptak denne høsten. 

— Det er ingen dramatikk i dette, det er vurderinger vi gjør årlig. Vi har prognoser på hvordan møtt-tallene ser ut i forhold til søkertallene. Erfaringsmessig er det frafall underveis, spesielt i det lokale opptaket. Det er en del av årshjulet at vi ser på hvilke tilbud det er grunnlag for å opprettholde i kommende studieår, sier Stine Grønvold, prorektor for utdanning, til Khrono. 

Bachelor i folkehelse blir trukket fra samordna opptak. Studiet har 30 studieplasser, og 23 søkere har studiet som førstevalg. Bacheloren har nedgang i søkere over tid, og universitetet sier det mangler økonomisk bærekraft for å drive studiet. 

— Det er flere institusjoner som har strammere økonomi, hvor man ser at man ikke har råd til å tilby studier som kanskje før har gått i minus. Da er det ikke økonomisk bærekraftig med så lave studenttall, sier Grønvold. 

Sviktende studentrekruttering

Disse ti forsvinner fra lokalt opptak, alle grunnet sviktende studentrekruttering (med søkertall for førstevalgsprioritering): 

  • Spill, animasjon og læring, 30 studiepoeng. 10 studieplasser, 0 søkere
  • Psykisk helse og livsmestring i barnehage og skole, 15 studiepoeng. 5 studieplasser, 2 søkere
  • Inkluderende miljøer og likeverd i barnehage og skole, 15 studiepoeng. 10 studieplasser, 1 søker
  • Videreutdanning i PPU, matematikk, heltid. 5 studieplasser, 17 søkere. 
  • Videreutdanning i PPU, KRLE, heltid. 5 studieplasser, 8 søkere. 
  • Videreutdanning i PPU erfaringsbasert, matematikk. 5 studieplasser, 3 søkere. 
  • Videreutdanning i PPU erfaringsbasert, KRLE. 5 studieplasser, 4 søkere. 
  • Master i praktisk pedagogisk utdanning, KRLE. 5 studieplasser, 5 søkere. 
  • Master i praktisk pedagogisk utdanning, matematikk. 5 studieplasser, 6 søkere. 
  • Master in Special Education — Practical skills Trans­formative learning. 25 studieplasser, 7 søkere. 

I fjor trakk Universitetet i Innlandet, da Høgskolen i Innlandet, 20 studier

Innlandet forklarer at de forskjellige formene for videreutdanning innen samme fag har såpass mye felles undervisning at få søkere til for eksempel det erfaringsbaserte programmet kan gjøre at at alle programmene må trekkes.

— Det kan se ut som vi trekker mange studier, men vi ser det helhetlig, og da er det ikke nok antall søkere totalt sett, sier Arve Thorsberg, seniorrådgiver ved opptakskontoret på universitetet, til Khrono. 

Trekker musikk- og lærerstudier

Også Høgskulen på Vestlandet og Universitetet i Sørøst-Norge har trukket flere studier fra årets opptak. 

— Vi prøver å trekke færrest mulig studier. For studiene vi har trukket nå handler det om læringsmiljøet, sa Anne-Grethe Naustdal, prorektor utdanning ved HVL til Khrono sist uke.

Høgskulen på Vestlandet trekker en bachelor i energiomstilling og bachelor i skolefritidspedagogikk ved campus Sogndal, samt lærerutdanning i praktiske og estetiske fag for 1. — 13. trinn, musikk ved campus Bergen.

USN trekker bachelor i reiselivsledelse og et årsstudium i blues. 

Få førstevalgssøkere

Våren 2025 ble det tilbudt 1383 ulike studier gjennom Samordna opptak, som er det største antallet studietilbud gjennom opptaket noen gang. 383 av studiene hadde mindre enn en førstevalgssøker per studieplass. 

130 studietilbud hadde 0,5 førstevalgssøkere eller færre per studieplass. 35 av disse studiene er innenfor lærerområdet, inkludert barnehagelærer, grunnskolelærer, lektor og yrkesfaglærer. 27 studietilbud innen historie hadde også 0,5 eller færre førstevalgssøkere. 

I 2024 ble det trukket til sammen 41 bachelor-, masterprogrammer og årsstudier, samt 23 etter- og videreutdanningstilbud etter at fristen for å søke gikk ut. 

Powered by Labrador CMS