Osebergskipet i vikingskiphuset. Skipet råtner innenfra og det haster å få sikret vikingskatten på Bygdøy, understreker Nina Sandberg (Ap). Hun er ikke beroliget av svar fra statsråd Iselin Nybø. Foto: Kulturhistorisk museum, Universitetet i Oslo

Bekymret for manglende fortgang i arbeidet med nytt bygg tilvikingskipene

Vikingskipene. Nina Sandberg (Ap) frykter at regjeringen fortsatt gambler med vikingskipenes framtid. Hun er ikke fornøyd med svar fra ansvarlig statsråd Iselin Nybø (V).

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Arbeiderpartiets talsperson for utdanningspolitiske spørsmål har spurt forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V) om status for oppstart av bygging av nytt Vikingtidsmuseum på Bygdøy, og hvordan man skal sikre vikingskip og gjenstander fram til nybygg er klart.

Tiden betyr alt i denne saken, men det er langt fra løfter til handling.

Nina Sandberg

Iselin Nybø skriver i sitt svar at arbeidet med planlegging av nytt Vikingtidsmuseum på Bygdøy har pågått over flere år.

— Det foreligger nå et kvalitetssikret forprosjekt med en godkjent kostnadsramme. Den viktigste årsaken til at det planlegges nybygg og rehabilitering av Vikingtidsmuseet på Bygdøy er behovet for å sikre og bevare skip og samlinger for fremtiden, framhever Nybø.

Fakta

Vikingskipenes tilstand

Hovedårsaken til at samlingen av vikingskipene er i fare er at gjenstandene brytes ned innenfra.

Samlingene er konservert med alun, som var en anerkjent metode på den tiden skipene ble gravet frem i 1904.

I våre dager vet man at metoden fører til at trematerialet forvitrer og brytes ned.

Forskning på nye konserveringsmetoder og begrensning av skadeomfang er derfor svært viktig.

Skipene ville ikke tålt et jordskjelv på størrelse med det siste store jordskjelvet i Oslo for om lag 100 år siden.

Bevilgninger:

  • Regjeringen har siden 2015 bevilget 35 mill. kroner til forskningsprosjektet Saving Oseberg.
  • Regjeringen videreførte finansieringen av prosjektet i 2019 med 5 mill. kroner.
  • Det er også opprettet et eget sikringsprosjekt for samlingene. Regjeringen har fra 2016 bevilget til sammen 15 mill. kroner til dette arbeidet.
  • Oppfølgingen av sikringsprosjektet er planlagt som en del av byggeprosjektet, som det siden 2012 er bevilget ytterligere 85 mill. kroner til.

Kilde: Kunnspasdepartementet/Iselin Nybø

Hun skriver at det gjøres mye for å sikre skipene og samlingene frem til nybygget står ferdig.

— Vi må vite med sikkerhet at skipene tåler å bli flyttet på, at skipene ikke utsettes for fare under byggingen av det nye museet og at de plasseres trygt i nye lokaler. Det jobbes langs flere linjer for å sikre dette, understreker Nybø.

Trekker fram millionbevilgninger

Hovedårsaken til at samlingen er i fare er at gjenstandene brytes ned innenfra. Samlingene er konservert med alun, som var en anerkjent metode på den tiden skipene ble gravet frem i 1904. Man vet nå at metoden fører til at trematerialet forvitrer og brytes ned.

Nybø trekker i sitt svar fram at regjeringen ved flere anledning har bevilget millioner til ulike sider av prosessen rundt å sikre og ta vare på vikingskipene.

— Regjeringen har siden 2015 bevilget 35 millioner kroner til forskningsprosjektet Saving Oseberg, som utvikler nye metoder og kunnskap for å håndtere denne utfordringen. Regjeringen videreførte finansieringen av prosjektet i 2019 med 5 millioner kroner, skriver Nybø blant annet.

Hun legger også til at oppfølgingen av sikringsprosjektet er planlagt som en del av byggeprosjektet, som det siden 2012 er bevilget ytterligere 85 millioner kroner til.

Er redd saken ikke prioriteres godt nok

Nina Sandberg på sin side trekker fram at Norge før jul fikk internasjonal oppmerksomhet, fordi vikingskipene på Bygdøy er truet av akutt ødeleggelse.

— Etter Granavolderklæringen, gikk høyreregjeringen ut og lovte at nå skal det bygges nytt vikingtidsmuseum. Fagfolk på universitetet i Oslo har vært entydige på at framdrift er presserende av hensyn til skipenes tilstand. Derfor har jeg spurt statsråd Nybø om status for oppstart, og hvordan vikingskipene sikres fram til nybygg er klart, sier Sandberg (Ap), medlem av Utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget.

Sandberg legger til:

— Tiden betyr alt i denne saken, men det er langt fra løfter til handling. Statsråd Nybø viser til at planleggingen har foregått over flere år, men svarer ikke på når bygging kan starte. Budsjettforliket kom verken med redningspakke eller penger til nytt museum. Nå antyder statsråden heller ikke at de kommer med noe i revidert nasjonalbudsjett. Universitetet har selv måttet bekoste millionene til umiddelbar sikring av skip og gjenstander.

— Den norske vikingskipsarven er av uvurderlig betydning. De er del av vår nasjonale forhistorie, uerstattelige fortidsminner og verdensarv. Vi i Arbeiderpartiet frykter at regjeringen fortsatt gambler med vikingskipenes framtid, avslutter Sandberg.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS