Iselin Nybø, har bestemt hvem som skal få 30 nye studieplasser iunnen it og 30 innen spesialsykepleie. Foto: Torkjell Trædal

Fordeler 60 nye studieplasser innen it og spesialsykepleie

Studieplasser. I revidert nasjonalbudsjett bevilget regjeringen penger til 100 nye studieplasser. 40 av dem er tidligere fordelt, men nå er 60 studieplasser innen it og spesialsykepleie også fordelt.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Regjeringen gir nye studieplasser innen spesialsykepleie og IKT-utdanninger til i alt ni forskjellige høyskoler og universitet.

Fakta

Studieplasser i it

Fordelingen mellom fire institusjoner av nye studieplasser innen informasjonsteknologi (antall ferdig opptrappet i parentes)

 • Universitetet i Agder 10 (40)
 • Universitetet i Stavanger 5 (20)
 • Universitetet i bergen 0 (40)
 • Høgskolen i Molde 5 (20)
 • Totalt 30 (120)

Universitetet i Agder (UiA), Universitetet i Stavanger (UiS), Universitetet i Bergen (UiB) og Høgskolen i Molde (HiMolde) får fra høsten 30 nye studieplasser i it-rettede utdanninger på deling. Fullt utbygget betyr det at de fire institusjonene vil ha 120 flere studenter innen it-utdanninger.

Helsevesenet etterspør flere spesialsykepleiere. Derfor har vi prioritet å fordele de nye studieplassene til institusjoner som kan utvide sine utdanninger raskt.

Iselin Nybø

— God it-kompetanse til arbeidslivet er viktig for framtidig konkurranseevne og innovasjon. Nå kommer det 30 studieplasser til og de går til institusjoner på Sør- og Vestlandet. De vil bidra til at privat og offentlig arbeidsliv i regionene får raskere og bedre tilgang på it-kompetanse, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V), i en pressemelding fra departementet.

Regjeringen har prioritert studieplasser til it-relaterte utdanninger og siden 2016 har derfor det årlige opptaket økt med over 1500 studenter innenfor it-fag, trekker departementet fram.

30 studieplasser for spesialsykepleiere

Det er et stort behov for flere spesialsykepleiere og derfor oppretter regjeringen fra høsten 30 nye studieplasser innen anestesisykepleie, barnesykepleie, intensivsykepleie, operasjonssykepleie og kreftsykepleie – samlet kalt ABIOK-utdanninger.

Fakta

Studieplasser spesialsykepleie

Fordelingen mellom fem institusjoner av nye studieplasser innen sepsialsykepleie (antall ferdig opptrappet i parentes)

 • Lovisenberg 18 (72)
 • VID 2 (8)
 • Høgskolen i Østfold 2 (6)
 • Høgskole i Innlandet 3 (12)
 • Høgskulen på Vestlandet 5 (20)
 • Totalt 30 (118)

Det er Lovisenberg diakonale høyskole, VID vitenskapelig høgskole, Høgskolen i Østfold (HiØ), Høgskolen i Innlandet (HiNN) og Høgskulen på Vestlandet (HVL) som får de nye studieplassene. Fullt utbygget utgjør det 118 nye studieplasser.

— Helsevesenet etterspør flere spesialsykepleiere. Derfor har vi prioritet å fordele de nye studieplassene til institusjoner som kan utvide ABIOK-utdanningene sine raskt. Det betyr at helsevesenet og de kommunale tjenestene kan få tilgang til flere spesialsykepleiere raskere, sier Nybø i følge pressemeldingen.

40 studieplasser fordelt tidligere

Disse 60 studieplassene er en del av de 100 nye studieplassene som kom i revidert nasjonalbudsjett.

De resterende studieplassene har tidligere blitt fordelt til Høgskolen i Innlandet (20 plasser til grønn næringsutvikling på Kongsvinger), 10 strategiske studieplasser til Nord universitet og 10 studieplasser til OsloMet til utdanning innen tegnspråk.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS