hjemmeeksamen

Kaller inn studenter til muntlige høringer for å avdekke juks

Handelshøgskolen BI sier de er skuffet over aktivitet i sosiale medier under hjemmeeksamener, og som man antar handler om juks. Studentene reagerer på tiltakene for å avdekke juks.

BI-studenter risikerer å måtte forsvare eksamensoppgaven de har levert, hvis BI mistenker at de har jukset.
Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag denne uken gikk Handelshøgskolen BI ut med en melding til sine studenter om at mange flere studenter enn vanlig vil bli kalt inn til muntlig høring om hjemmeeksamenen for å sjekke om de har jukset eller ikke.

— Fra og med neste uke starter vi med innkalling til muntlig høring ved oppgaver vi mener har uregelmessigheter i besvarelsen, skriver BI.

Skjermdump fra den anonyme diskusjonskanalen Jodel.

— Vi har merket oss at det er økt aktivitet og mye fusk på sosiale medier denne våren, og jeg er skuffet over at denne aktiviteten er så stor, uttaler Lars Erling Olsen, professor og dekan for bachelorutdanningene på BI i meldingen.

Han legger til:

— Det ødelegger for alle at noen samarbeider ulovlig på eksamen.

Det var Dagens Næringsliv som først omtalte saken.

Kalles inn til høring

BI skriver at de vil innkalle til muntlig høring som etterprøving av eksamensinnleveringene der de ser uregelmessigheter i besvarelsen, eller der det er mistanke om fusk.

Høringene vil bli gjennomført på campus, eller via nett. De peker også på at en muntlig høring betyr ikke nødvendigvis at det opprettes en fuskesak mot studenten.

De forklarer at under en muntlig høring vil besvarelsen bli gjennomgått, og studenten kan bli bedt om å utdype nærmere enkelte av svarene i besvarelsen, og BI understreker at studenten ikke skal høres i øvrig pensum og at høringen ikke har utslag på karakteren.

Sterke reaksjoner blant studentene

Jonas Økland er studentleder ved BI studentorganisasjon (Biso). Ifølge Dagens Næringsliv reagerer han først og fremst på denne formuleringen fra BI-ledelsen

Eksempel på henvendelse om eksamenshjelp.

«Vi innkaller både tilfeldig utvalgte studenter, og studenter der det er mistanke om fusk».

BI-studentene har diskutert saken friskt i den anonyme diskusjonskanalen Jodel de siste dagene.

— Det vi reagerer på er det med stikkprøver. At de skal kalle inn tilfeldig utvalgte studenter, sier Økland.

Han minner om at studentene allerede er under stort press denne våren. Som følge av koronasituasjonen er alle skoleeksamener avlyst.

— Det har vært en krevende situasjon med selvstudier, hjemmeeksamen og ensomhet. Det å potensielt bli kalt inn til muntlig høring, uten å ha blitt beskyldt for noe, kan utløse stress som er uheldig, sier Økland.

Overfor DN avklarer Lars Erling Olsen og sier at de har vært litt uklare i sine formukeringer.

— Vi skal ikke plukke ut studenter helt random. Vi kommer til å plukke ut til kontroll der hvor det er mistanke om uregelmessigheter, sier Olsen til DN.

Flere frykter juks

Khrono har tidligere skrevet at flere universiteter frykter mer eksamensjuks i vår da alle eksamener skal tas hjemmefra.

Juss i Oslo vedtok blant annet som følge av en storm mot potensielt juks på hjemmeeksamen, der flere for eksempel kunne få hjelp av sine jussutdannede foreldre, å innføre karakteren bestått/ikke bestått heller enn potensielt «urettferdige» bokstavkarakterer.

Powered by Labrador CMS