Vil ta bort karakteren E

Lærerstudent Sverre Søraas mener kvaliteten på lærerutdanningen må bli bedre og vil ha bort karakteren E på lærerstudiene.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I Universitas 7. oktober 2014 spør Ingar Jarle Vaage, professor ved Institutt for klinisk medisin, om du vil «at en lege med liten vurderingsevne og selvstendighet skal ta avgjørelser som står om liv og død». Bakgrunnen er at han ønsker å ta bort karakteren E, for det er nettopp hva den karakteren står for.

Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) burde stille det samme spørsmålet til fremtidens elever i norsk grunnskole: «Vil du ha en lærer som viser liten vurderingsevne og selvstendighet?» Ved at HiOA ikke stiller dette spørsmålet gjør de en jobb som står til karakteren E hvis vi ser med øynene til fremtidens skoleelever.

Kunnskapsdepartementet (KD) har kommet frem til at det er dyktigere lærere landets skoler trenger for å gi en bedre opplæring til elevene enn den de får i dag. De har derfor vedtatt at det skal være minstekrav for å komme inn på lærerutdanningen.

For et par år siden ble minstekarakteren i norsk satt til 3,5 og rett rundt hjørnet støter vi på minstekravet 4 i matematikk. De beste lærerne i norsk skole burde være de beste studentene som går ut fra norske videregående skoler. Å implementere kravene fra KD tar tid. Mens vi venter utdanner HiOA lærere som ikke kan undervise!

Kan det stemme? Dessverre så er svaret Ja. Høsten 2012 startet jeg på lærerutdanningen. I faget matematikk ble det satt i gang tiltak for å få ned strykprosenten fra miserable 47 % fra året før. Ikke lenge før eksamen våren 2013 hadde vi én uke kun med grunnleggende matematikk, det som året før hadde vært årsaken til den skyhøye strykprosent.

Mens vi venter utdanner HiOA lærere som ikke kan undervise.

Sverre Søraas

Ukeskurset ga resultater. Strykprosenten gikk ned til 35. En forbedring på hele 12 prosentpoeng. HiOA fikk positiv omtale i avisene og var såre fornøyd. Men var det egentlig særlig bra, det de hadde fått til? Hadde de ikke kanskje gjort fremtidens skoleelever en bjørnetjeneste?

Sannheten kommer frem av tallene. Samtidig som 47 % strøk i 2012 så fikk 5 % karakteren D og 3 % karakteren E. I 2013 var strykprosenten gått ned til 35, men samtidig fikk 18 % karakteren D og 12 % karakteren E. HiOA var fornøyd samtidig som fremtidens skoleelever gråt. For hvilke elever ønsker seg lærere som har så dårlig kunnskap i matematikk at de får karakterene D eller E på lærerutdanningen?

Jan Oxholm Gordeladze, tidligere høyskolelærer ved HiOA, uttaler i Universitas 8. oktober at læringskulturen på HiOA er lunken og at han fikk beskjed «om ikke å legge listen for høyt for studentene» da han underviste på høgskolen. Leder av studentparlamentet, Tord Øverland, sier i den samme artikkelen «at kravene bør skjerpes på en slik måte at kvaliteten opprettholdes, men presiserer samtidig at kravene ikke må være urealistiske».

Én måte å øke kravene til studentene på er å ta bort karakteren E, slik at de som får den karakteren heller stryker i faget. Da vil man sørge for at fremtidens skoleelever slipper å møte lærere som viser «liten vurderingsevne og selvstendighet».

«Norsk skole er den beste i verden.» Det var hva man trodde frem til PISA-testene på 2000-tallet én gang for alle avslørte at så likevel ikke var tilfelle. Etter det er det blitt satt i verk mange ulike tiltak for at resultatene skal bli bedre. HiOA burde, som Norges største høgskole, ligge i tet hva gjelder kvalitet i utdanningen av lærere.

De må sørge for at kvaliteten på dem som kommer ut på andre siden er av en slik kvalitet at norske skoleelever får en tilfredsstillende opplæring. Kvaliteten kan enkelt heves ved at studentene ikke har mulighet til å gå ut av lærerutdanningen med karakteren E på vitnemålet. Da vil fremtidens elever gi HiOA en bedre karakter enn E fordi de slipper å få lærere som viser «liten vurderingsevne og selvstendighet».

Kilder:

Les også på Khrono:

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS