U-Multirank gir store muligheter for HiOA

Prorektor Frode Eika Sandnes skriver om tiltaket U-Multirank som vurderer og rangerer 850 av alle verdens høgskoler og universitet, deriblant HiOA.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lanseringen av U-Multirank er noe av det mest spennende som har skjedd i det globale utdanningslandskapet på lenge. Det er utrolig at ca 850 institusjoner rundt om i verden har forpliktet seg til å delta, dvs. over 5 prosent av alle verdens høgere utdanningsinstitusjoner er med. Det er en bragd fordi de enkelte institusjonene har måttet  legge mye innsats i datainnsamlingen og på Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) er det gjort en kjempejobb. Tolkning av begrepene som brukes på mål, og hva man faktisk måles har vært gjenstand for mye diskusjon.

LES OGSÅ: Karakterene til de 11 norske lærestedene som er med

Hvordan gjør så HiOA det på denne verdensrangeringen? Som navnet angir er ikke målet med U-Multirank å lage en global verdensrangering  – ideen er at institusjoner kan sammenliknes med liknende institusjoner. Et tydelig mønster som framtrer fra resultatene er at HiOA gjør det meget godt på internasjonalisering og kunstnerisk utviklingsarbeid. U-Multirank er heller ikke løsningen på alt – områder hvor HiOA svært gode, for eksempel innovative undervisningsmetoder og nærhet til praksis ble ikke inkludert i resultatene som er publisert nå.

LES OGSÅ: 11 læresteder får karakterer

Hva betyr U-Multirank for HiOA? Fra studentenes ståsted vil U-Multirank gi oss global synlighet. Studenter som er interessert i studiene som HiOA tilbyr og HiOAs innretning vil ha større sjanse for å finne oss. Det vil derfor kunne bidra til å øke andelen av internasjonale studenter på våre campus.

Lanseringen av U-Multirank er noe av det mest spennende som har skjedd i det globale landskapet for utdanning på lenge.

Frode Eika Sandnes

U-Multirank gir unike muligheter som verktøy i universitetssatsingen, som verktøy til internasjonal benchmarking og for å mene noe om hvor langt vi har kommet mot de ambisiøse målene som er nedfelt i HiOAs Strategi 2020. Vi vil kunne identifisere relevante institusjoner for sammenlikning og samle dokumentasjon på at HiOA er på høyde med sammenliknbare universiteter med liknende profil internasjonalt. Helt konkret vil slike data kunne utgjøre et av anneksene til en universitetsakkrediteringssøknad.

Vi må nå ta oss tid til å studere resultatene og ikke minst teste ut systemet. Vi oppfordrer alle til å leke med systemet og gi oss tilbakemeldinger som HiOA kan formidle videre. Som med alle nye ting har U-Multirank naturligvis flere barnesykdommer som må kureres.

Her er nettstedet: http://www.umultirank.org/

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS