Førsteamanuensis ved Institutt for offentlig rett ved Universitetet i Oslo og ekspert på ytringsfrihet, Anine Kierulf. Foto: Ketil Blom Haugstulen

Kierulf sa nei til å lede Ytringsfrihetskommisjonen

Ytringsfrihet. Anine Kierulf avslo å bli leder for regjeringens nye Ytringsfrihetskommisjon. — Det er uklart hva som skal komme ut i andre enden.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

kKultur- og likestillingsminister Abid Raja presenterte fredag 14. februar de 18 medlemmene som skal sitte i Ytringsfrihetskommisjonen.

Da ble det klart at den skal ledes av Kjersti Løken Stavrum, og at flere universitets- og høgskoleansatte skal være medlemmer.

En som ikke skal være med, er førsteamanuensis ved Det juridisk fakultet ved Universitetet i Oslo og spesialrådgiver i Norsk Institutt for Menneskerettigheter, Anine Kierulf.

I et intervju med nettavisen Minerva kommer det fram at Kierulf avslo å bli leder for kommisjonen.

Til nettavisen grunngir hun avgjørelsen slik:

— Det er uklart hva som skal komme ut i andre enden.

— Den forrige Ytringsfrihetskommisjonen, som var ferdige med arbeidet i 1999, hadde et tydelig mandat: Å oppdatere grunnlovsbestemmelsen til vern om ytringsfriheten. Denne kommisjonen har i liten grad noe juridisk mandat, sier Kierulf.

Kultur- og likestillingsminister Abid Raja sa i går i en pressemelding fra departementet at medlemmene i Ytringsfrihetskommisjonen har fått et svært viktig samfunnsoppdrag.

— De skal bruke sine kunnskaper og engasjement til å utrede de sosiale, teknologiske, juridiske og økonomiske rammene for ytringsfrihet i Norge i dag. Kommisjonen skal engasjere til debatt og se på trusler mot ytringsfriheten og hvordan vi kan styrke det offentlige ordskiftet, sa Raja.

Overfor NTB fredag påpekte Kierulf at kommisjonen har et svært vidt mandat, men at hun er usikker på om den vil greie å bidra til endringer i kommunikasjonskulturen.

Powered by Labrador CMS