Statsrådsskifter

Kilder til Khrono: Usannsynlig at Kunnskaps­departementet samles under Borch

Sandra Borchs statsrådskollega i Kunnskaps­departementet skal videre til større oppgaver, melder flere medier. Men det anses som usannsynlig at Borch tar over hele departementet.

Sandra Borch skal både ha lyst på, og være klar til, å ta over Kunnskapsdepartementet. Men kilder Khrono har snakket med, tviler på at Arbeiderpartiet vil gi det fra seg.
Publisert

Den journalistiske paradegrenen «statsrådsspekulasjoner uten tilløp», som normalt finner sted hvert fjerde år, er nå inne i noen ekstraordinære ekstraomganger.

Det spekuleres i øst og vest om hvem som skal hvor av Arbeiderpartiets statsråder: 

Utenriksminister Huitfeldt skal muligens ut, melder VGNæringsminister Jan Christian Vestre og kunnskapsminister Tonje Brenna skal videre til større oppgaver, melder TV2.

Svaret får vi ifølge VG på mandag, men før den tid:

Hva skjer med Kunnskapsdepartementet, og forsknings- og høyere utdanningsminister Sandra Borch (Sp) som følge av Arbeiderpartiets stollek?

Usannsynlig at Borch tar over

Mest sannsynlig ikke så veldig mye, ifølge kilder Khrono har snakket med. Bortsett fra at det vil komme en arvtaker fra Arbeiderpartiet for å ta over Tonje Brennas kontor.

At Borch og Senterpartiet skal ta over hele departementet anses av flere som usannsynlig.

Det pekes blant annet på at maktforholdet i regjeringen blir skjevt om Senterpartiet får et såpass tungt departement alene. 

I tillegg nevnes det at Arbeiderpartiet har behov for å profilere seg som utdanningsparti, 20 år etter at Trond Giske sist hadde posten for partiet. 

Den vurderingen deler politisk analytiker og journalist Aslak Bonde.

— Da Arbeiderpartiet oppsummerte det rødgrønne samarbeidet under Jens Stoltenberg, sa de at de aldri igjen skulle gi fra seg Kunnskapsdepartementet. De opplevde at de mistet eierskap i skolepolitikken mens SV hadde statsrådene, sier han.

Bonde er blant annet kjent for sin ukentlige politiske kommentar i Morgenbladet.

— Så jeg er helt sikker på at de ikke har lyst til å gi det fra seg til Senterpartiet. Da måtte de i så fall ha fått noe annet i bytte, og det tror jeg ikke Senterpartiet har lyst til, sier han videre.

Han tror heller ikke at Sandra Borch kommer til å havne noe annet sted som følge av omrokeringene i Arbeiderpartiet.

— Hun er såpass ny, og Senterpartiet har ikke noe lyst til å gjøre bytter. Og så må man jo innrømme at forskning og høyere utdanning går for å være en relativt lett post. Samtidig som at den er viktig for Senterpartiet, fordi de har vist at de kan få til litt Senterparti-politikk med den, slik som desentralisert utdanning.

Senterpartiet med åpne armer

Når det er sagt hadde det ikke vært Senterpartiet imot å ta over hele Kunnskapsdepartementet om de hadde fått muligheten, forteller en kilde i partiet:

— Vi vil ha feltet, og om Arbeiderpartiet vil gi det fra seg, er Sandra Borch både skikket og interessert i å ta over hele departementet.

Når det gjelder spørsmålet om hvem Arbeiderpartiet kommer til å plassere på posten, pekes det blant annet på at partiet har en liten armé med arbeidsledige eks-ordførere å ta av etter høstens valg. 

TV2 melder at den avtroppende Stavanger-ordføreren Kari Nessa Nordtun skal ha blitt spurt om å tre inn i regjeringen. 

Samtidig melder VG at avtroppende Lillehammer-ordfører Ingunn Trosholmen er aktuell for en statsrådpost.

TV2 skriver også at næringsminister Vestre er en aktuell kandidat for Kunnskapsdepartementet, men at han også vurderes i Helse- og omsorgsdepartementet, et departement som anses som tyngre.

Samtidig melder Adresseavisen at det etter det de får opplyst, ikke er snakk om å gjøre endringer i Helse- og omsorgsdepartementet. 

Arbeiderpartiets utdanningspolitiske talsperson Elise Waagen nevnes også som en mulig kandidat av Khronos kilder.

NTNU-rådgiver får statsrådspost

En annen spekulasjon har vært at Karianne Tung, tidligere rådgiver ved NTNU, får plass som statsråd i Kommunal- og distriktsdepartementet, med ansvar for blant annet digitalisering og kunstig intelligens.

Adresseavisen melder fredag at den har fått dette bekreftet fra flere kilder, blant annet på regjeringsnivå.

Staværingen Karianne Tung har tidligere vært stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet og satt i forrige periode i bystyret i Trondheim.

Powered by Labrador CMS