Rektor Dag Rune Olsen ved Universitetet i Bergen kan bli "virusfast" i Norge en periode. To planlagte Kina-turer dette halvåret kan gå i vasken. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Kinatur(er) i vasken for UiB-rektor

Virus. Rektor ved Universitetet i Bergen, Dag Rune Olsen, skulle reise til Kina to ganger dette halvåret, men nå ser det ut til at koronaviruset setter en stopper for begge turene.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag kunne Bergens Tidende melde at Bergen næringsråd avlyser den planlagte turen til Kina i midten av juni. Årsaken til avlysningen er den usikre situasjonen rundt koronaviruset.

Rektor ved Universitetet i Bergen, Dag Rune Olsen, skulle sammen med flere ansatte – blant annet ved Fakultet for kunst, musikk og design – være en del av den 120 personer store delegasjonen fra Bergen.

Jeg er rimelig sikker på at også den turen kommer til å bli avlyst på grunn av virussituasjonen.

Dag Rune Olsen

— Jeg vet ikke hvor mange som til slutt hadde blitt med fra UiB, men nå blir det i hvert fall ingen, sier Olsen til På Høyden.

— Krever ekstremt mye logsistikk

En av hovedgrunnene til at kinaturen blir avlyst allerede nå har ifølge Dag Rune Olsen med logistikken til Bergen filharmoniske orkester (BFO) å gjøre.

BFO skulle etter planen vært på turné i både Kina og Sør-Korea på førsommeren, og var en stor del av delegasjonen fra Bergen.

— Det er en tung beskjed å gi, men jeg ser ingen annen utvei ut ifra hvordan koronasituasjonen er akkurat nå. Han er uoversiktlig og uforutsigbar, sier BFO-direktør Bernt Bauge til BT.

Dag Rune Olsen legger til overfor På Høyden:

— Å flytte et såpass stort orkester krever ekstremt mye logistikk og planlegging. Derfor har jeg få problemer med å forstå at turen avlyses allerede nå.

Skulle feire 60-årsjubileum

Turen i juni er ikke den eneste kinaturen UiB-rektoren sannsynligvis ikke kommer til å reise på dette halvåret.

I begynnelsen av mai skulle nemlig Olsen og to andre ansatte ved UiB besøke samarbeidsuniversitetet Nanjing University of Science and Technology, som har 60-årsjubileum i år.

— Vi blir ofte invitert til slike arrangementer, og prøve å reise dersom det kan kombineres med andre ting og dersom samarbeidet er viktig for oss. Jeg er rimelig sikker på at også den turen kommer til å bli avlyst på grunn av virussituasjonen. Selv er jeg ikke bekymret for å reise til Kina, men hvis man må sitt 14 dager i karantene når man kommer hjem, blir det fort litt problematisk, sier Olsen.

Også Høgskulen på Vestlandet (HVL) står på deltagerlisten til kinaturen i juni. HVL-rektor Berit Rokne har ikke besvart Khronos henvendelser mandag.

Koronasituasjonen utvikler seg stadig. Mandag ettermiddag meldes det om 90.000 smittede og 3000 døde på verdensbasis. 80.000 av de smittede er fra Kina, mens 19 personer i Norge så langt er smittet.

Powered by Labrador CMS