Kinasamarbeid

Kineserne etterlyser penger fra UiB – professor ber UiB granske avtalen

Ocean University (OUC) i Kina mener at den opprinnelige avtalen må respekteres.

Tidligere UiB-rektor Dag Rune Olsen og OUC-president Yu Zhigang i forbindelse med inngåelsen av avtalen.
Tidligere UiB-rektor Dag Rune Olsen og OUC-president Yu Zhigang i forbindelse med inngåelsen av avtalen.
Publisert Oppdatert

Konflikten mellom Universitetet i Bergen og Ocean University of China eskalerte etter at førstnevnte institusjon sendte ut et referat fra et møte i april i år.

Det er Bergens Tidende (BT) som skriver at OUC mener at UiB har utelatt deres bekymringer rundt samarbeidet i rapporten.

Fem millioner

I 2018 inngikk UiB, med daværende rektor Dag Rune Olsen i spissen, flere samarbeids- og intensjonsavtaler med det kinesiske universitetet.

I 2019 lovet Olsen at UiB skulle overføre fem millioner kroner til det kinesiske universitetet. Dette beløpet skulle økes i årene som fulgte, men pengene har så langt uteblitt.

Ette møtet i april, der det videre samarbeidet ble diskutert mellom de to universitetene, reagerte kineserne etter at flere av bekymringene ble utelatt fra møtereferatet.

Allerede i januar i år skrev Khrono at professor ved Universitetet i Bergen, Daniel Chorrout, har etterlyst hvor bidraget fra UiB er blitt av. Nå er temaet altså igjen på agendaen.

Mener UiB må granske avtalen

Bergens Tidende har snakket med forsker Daniel Chourrout på Sars-senteret ved Universitetet i Bergen. Chourrout har de siste årene jobbet med å etablere Sars Fang-senteret i Kina.

— Situasjonen i dag er at OUC alene har startet opp og investert i et prosjekt som var et forslag fra UiB, sier Chourrout til BT.

Han mener nå at styret ved UiB må granske avtalen som er inngått med det kinesiske universitetet for å finne ut hva som er status.

Da OUC-samarbeidet var tema på UiB-styremøtet i mai, tok styremedlem Bjørn Haugland opp muligheten for å undersøke saken nærmere.

En slik intern gjennomgang av hele saken mente Haugland kunne hjelpe ledelsen til å komme til bunns i hvilke lovnader som er gitt til kineserne, skriver BT.

— Forsikret oss underveis

Universitetsdirektør Robert Rastad ville ikke gå inn i detaljer rundt kinasamarbeidet på styremøtet i mai. Da BT påpeker overfor Rastad at kineserne har reagert på møtereferatet, svarer direktøren følgende:

— Min opplevelse er at referatet gjenspeiler det vi oppsummerte i møtet. vi forsikret oss underveis i møtet om at vi var enige om ting, men så har vi også en del uenigheter.

Rastad understreker at UiB har satt av penger til samarbeidet og står ved intensjonsavtalene som er inngått. Likevel gjenstår det flere formelle ting som må gjøres før de kan overføre til Kina.

Powered by Labrador CMS