fusk

Kjøper ulovlig hjelp til eksamen på lukkede Facebook-grupper

Studenter som bare har bodd noen få år i Norge er blitt god butikk for de som tilbyr eksamenshjelp mot betaling.

Å fuske på hjemmeeksamen er blitt vanligere i kjølvannet av pandemien. Dette er et illustrasjonsfoto.
Publisert Oppdatert

Ifølge NRK eksisterer det flere Facebook-grupper som tilbyr eksamenshjelp mot betaling. Særlig studenter som bare har bodd noen få år i Norge er blitt god butikk for «eksamenshjelperne».

I kjølvannet av pandemien har det å fuske på hjemmeeksamen blitt stadig vanligere, og mellom 2019 og 2021 tredoblet antallet tilfeller av denne type fusk seg.

Nyere tall som Khrono tidligere har omtalt viser at antall fuskesaker ser ut til å falle noe igjen, men fremdeles er omfanget mye større enn det var før pandemien.

Utfordringer med språk

Flere hjemmeeksamener er blant årsakene til dette, da det av naturlige grunner kan være langt enklere å fuske dersom man sitter hjemme bak lukkede dører enn i en eksamenssal med vakter rundt seg.

NRK skrev lørdag om en gruppe arabiske studenter har bodd i Norge i noen få år. Studentene forteller om utfordringer når det gjelder å mestre det norske språket, og de sier at de søker hjelp til akademiske oppgaver og hjemmeeksamener på nettet.

NRK har fått innsyn i flere private Facebook-grupper der det tilbys kjøp av ulovlig hjelp til eksamensoppgaver.

På Facebook-grupper der folk spør om ulovlig hjelp, dukker det opp innlegg med jevne mellomrom. De fleste innleggene handler om å be om hjelp til juks, mens det er færre som annonserer at de tilbyr juks mot betaling, skriver statskanalen.

Ansatt ved institusjon 

I en av gruppene tipses det om en navngitt person, som etter litt undersøkelser viser seg å være ansatt ved en norsk, høgere utdanningsinstitusjon.

NRK utgir seg for å være en student og kontakter vedkommende, hvorpå de får bekreftet at han kan skrive en hjemmeeksamen for dem mot betaling.

Marianne Klausen i Felles klagenemnd opplyser til NRK at de aldri har behandlet en fuskesak der en ansatt og en student er mistenkt for ulovlig samarbeid.

— Arbeidsgiverne skal kunne stole på at studentene som går ut av studiestedene faktisk har den kompetansen de har dokumentasjon på. Det er derfor det er så viktig at institusjonene jobber målrettet med å avdekke fusk, sier Klausen til statskanalen.

Powered by Labrador CMS