Ola Borten Moe

Kjøpte våpen­aksjer — innrømmer å ha vært inhabil

Statsråd Ola Borten Moe innrømmer at han brøt regjeringens habilitetsregler da han kjøpte aksjer i Kongsberg Gruppen.

Ola Borten Moe
Forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe har markert seg som statsråd siden han tok over etter Henrik Asheim høsten 2021. Nå mener flere at han bør gå av.
Publisert

Forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) innrømmer i et intervju med E24 at han har brutt habilitetsregelverket og regjeringens retningslinjer for aksjehandel.

— Det er en alvorlig sak, det er en pinlig sak, og det er en sak som gjør at det kommer til å settes spørsmålstegn ved min integritet spesielt, og helt sikkert regjeringen sin, sier Borten Moe til E24.

Nestlederen i Senterpartiet forteller avisen at han brøt regjeringens habilitetsregelverk da han 12. januar deltok på et regjeringsmøte om en milliardkontrakt til ammunisjonsprodusenten Nammo. 

Uken før, 5. januar, hadde han kjøpt aksjer for 415.000 kroner i våpen- og teknologikonsernet Kongsberg Gruppen gjennom sitt heleide selskap Skjefstad Vestre AS. Kongsberg Gruppen eier indirekte 25 prosent av Nammo, gjennom den finske våpenleverandøren Patria.

— Jeg burde derfor åpenbart ikke vært til stede da regjeringen behandlet dette spørsmålet, sier Borten Moe til E24.

Ønsker å fortsette

Borten Moe brøt også habilitetsregelverket da han deltok i et møte i regjeringen 30. mars 2023, da regjeringen økte rammen for kontrakten med Nammo.

Også andre aksjekjøp han har gjort de siste årene i selskaper som Kongsberg Gruppen, gjødselprodusenten Yara og Sparebank1 SMN, var brudd på regjeringens retningslinjer for handel med aksjer.

Han avviser overfor E24 at hadde noen informasjon som ikke var offentlig kjent om regjeringens arbeid med Nammo-avtalen, da han kjøpte aksjene i Kongsberg Gruppen 5. januar.

Borten Moe sier til avisa at han ønsker å fortsette som statsråd, men at det forutsetter at han har tillit. 

— Jeg er uhyre lei meg. Jeg beklager veldig sterkt de feilene jeg har gjort, sier han til E24.

Verken statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og finansminister og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum har avklart om de fortsatt har tillit til statsråden.

Krever avgang

Økokrim sier til E24 at de vil undersøke saken. 

— Vi kommer til å undersøke denne saken nærmere, for å se om det er grunnlag for å åpne en etterforskning. Innsidehandel er en aktuell bestemmelse å se nærmere på, sier Økokrim-sjef Pål Lønseth til E24.

Flere politikere mener at Borten Moe må vurdere å gå av som statsråd. 

Nestleder i Miljøpartiet De Grønne, Ingrid Liland, er klar i talen. 

— Sorry ass, men han må gå. Hvordan skal folk ha tillit til han etter så mange små og store ting han ikke har vært ryddig om og tatt ansvar for? skriver Liland på Twitter.

Partikollega Eivind Trædal stemmer i: 

— Dette er grovt. Skjønner ikke at han ikke bare går av umiddelbart, skriver Trædal på Twitter.

Jusprofessor ved Universitetet i Bergen (UiB), Hans F. Marthinussen, skriver på Twitter at Borten Moe bør etterforskes for innsidehandel. 

Han mener Borten Moe bør gå av.

— Det vil å så fall være en helt ny linje i Norge. Dette er et potensielt så grovt tillitsbrudd at jeg ikke kommer på noe tilsvarende. Dersom Borten Moe blir sittende, vil det være et sjokk, sier han til Dagbladet.

Powered by Labrador CMS