Rekruttering
Klare for finalerunden til rektorstillingen ved USN
To profilerte eksterne søkere har trukket seg fra søkerlisten til ny rektor ved Universitetet i Sørøst-Norge. Ytterligere to eksterne søkere seiler opp som favoritter.
Prosessen med å rekruttere ny rektor til Universitetet i Sørøst-Norge (USN) nærmer seg en finalerunde. Intervjuene hos et innstillingsutvalg ledet av styreleder Tore Isaksen skal være ferdig til 5. september.
Etter det Khrono erfarer er det to eksterne søkere som nå peker seg ut som favoritter til stillingen som ny USN-rektor. Søkerlisten med elleve aktuelle kandidater, der fire var unntatt offentlighet, er blitt kortere.
Krumsvik og Lekve uaktuelle
Opprinnelig var det tre mannlige søkere på listen som fikk unntatt sine navn for offentlighet.
En av dem var, etter det Khrono erfarer, tidligere rektor ved Høyskolen Kristiania, Arne Krumsvik (56). Krumsvik skal etter det Khrono kjenner til ha vært en av favorittene til rektorstillingen, men er ikke lenger aktuell søker. Han skal ha trukket søknaden sin etter sommerferien.
Krumsvik selv ønsker ikke å kommentere saken.
En annen søker som fikk holde sitt navn hemmelig på søkerlisten er tidligere fungerende administrerende direktor i Simula, Kyrre Lekve (55). Men heller ikke han er aktuell søker lenger.
20. juni, en måned etter at søknadsfristen for stillingen som USN-rektor gikk ut, ble Lekve ansatt som ny direktør ved Institutt for samfunnsforskning (ISF).
— Jeg søkte begge jobbene omtrent samtidig. ISF ble ferdig først, og den jobben hørtes veldig spennende ut, så da takket jeg ja til den, bekrefter Kyrre Lekve.
Inkurie på søkerlisten
Ved en inkurie offentliggjorde USN selv på sine hjemmesider geografisk tilhørighet for søkerne som var unntatt offentlighet. Dette ble senere fjernet.
Den tredje mannlige søkeren unntatt offentlighet, var en 60-åring fra Danmark. Etter det Khrono kjenner til var dette Mogens Rysholt Poulsen, dekan ved Det Ingeniør- og Naturvidenskabelige Fakultet ved Aalborg Universitet og styremedlem ved Universitetet i Sørøst-Norge de siste fire årene.
29. juni gjenoppnevnte Kunnskapsdepartementet Poulsen for en ny fireårsperiode som eksternt styremedlem ved USN. Poulsen er ikke lenger søker.
— Jeg søger ikke! skriver han i en sms til Khrono.
10. august vedtok styret ved USN sammensetningen av innstillingskomiteen, og der er Mogens Rysholt Poulsen varamedlem.
Ytterligere to eksterne
En åpen kandidat på søkerlisten, som peker seg ut inn i et finaleheat, er professor og tidligere rektor ved Høgskolen i Molde, Steinar Kristoffersen. Kristoffersen tapte tidligere i vår valget om en ny rektorperiode, etter at to kandidater utfordret han i rektorstillingen. Kristoffersen er en av de åpne søkerne på søkerlisten ved USN, og en av favorittene til stillingen.
— Så vidt meg bekjent er jeg fortsatt inne i prosessen, jeg har i hvert fall ikke fått beskjed om noe annet, sa Kristoffersen til Khrono mandag.
— Jeg er veldig motivert for stillingen og håper at søknaden skal føre fram, men det er flere gode interne søkere på listen også, legger Steinar Kristoffersen til.
Den fjerde søkeren som har fått sitt navn holdt hemmelig på søkerlisten, er etter det Khrono har grunn til å tro, språkdirektør Åse Wetås (50), merket «kvinne, 50».
Wetås har fire år igjen av sin andre åremålsperiode som sjef i Språkrådet. Hun har doktorgrad i nordisk språkvitenskap, men er ikke professor, og det kan tale mot henne.
Ifølge utlysningen må USNs nye rektor ha doktorgrad og fortrinnsvis professorkompetanse. Wetås har blant annet jobbet som universitetslektor ved Universitetet i Oslo og som prosjektleder for Norsk Ordbok samme sted.
Hun seiler nå opp som en av de aktuelle kandidatene til å overta etter Petter Aasen som går av ved nyttår etter at han har vært rektor ved Universitetet i Sørøst-Norge (USN) og ved høgskolene som siden ble til USN, helt siden 2007
Åse Wetås hadde ingen kommentar til saken da Khrono ringte henne i går, mandag.
Tre dekaner — en er ute
Tre av dagens dekaner ved universitetet står på den opprinnelige søkerlisten og er dermed interne søkere.
Dekan Hans Anton Stubberud ved USN Handelshøgskolen er en av dem. Han opplyser til Khrono at han ikke lenger er med i prosessen.
Pia Cecilie Bing-Jonsson, dekan ved Fakultet for helse- og sosialvitenskap ved USN ønsker ikke å kommentere om hun fortsatt er inne i rekrutteringsprosessen.
Dekan og professor Per-Ludvik Kjendlie ved Fakultet for humaniora, idretts- og utdanningsvitenskap ved USN står også på søkerlisten. Han svarer «ingen kommentar» på Khronos spørsmål om han fortsatt er med i prosessen.
Styreleder: Vi er i rute
Ny rektor skal ansettes på styremøtet 15. september. Det bekrefter Tore Isaksen, som har tatt fatt på sin andre periode som styreleder ved USN og er leder av innstillingsutvalget.
— Hvor mange står igjen i finaleheatet?
— Vi er i rute og innstillingsutvalget er i gang med arbeidet. Vi jobber oss gjennom søkerlisten og vil komme med vår innstilling før styremøtet 15. september. Så vi er i prosess, sier Isaksen.
På et styremøte 10. august valgte styret et innstillingsutvalg og styret fikk en orientering om tilsettingsprosessen så langt og vurderinger som er gjort av søkerne.
Stillingen som rektor ved USN ble lyst ut med frist 25. mai og selve ansettelsen overlatt til det nye styret som tiltrådte 1. august. Konsulentbyrået Habberstad er hyret inn for å bistå i prosessen og fram mot 5. september skal kandidatene intervjues, ifølge USN.
Endringslogg: 22/8 kl 10 Lagt til sammensetningen av innstillingskomiteen. Endret at dekan Kjendlie ikke har svart på Khronos henvendelser. Han har nå svart «ingen kommentar.»
Nyeste artikler
Hvilken side av historien vil norske rektorer stå på?
Ti år med Students at Risk. Mener ordningen er viktigere enn noen gang
Veien videre for kuratorpraksis ved KMD
Setter forskning høyt på sin prioriterte liste
Student møtte fiskerigigant i retten: — En komplett farse
Mest lest
«Pornoprofessor» sparka for andre gong
Ett år i Norce: — Fikk sjokk da jeg skjønte hva de økonomiske vilkårene er
Å ta doktorgrad må eg vel klara, tenkte han. Så skjedde livet
Krasse reaksjoner på at kun fire fagmiljø må ta støyten når ansatte skal sies opp
Privat høgskole utelukker ikke oppsigelser. 31 årsverk skal bort