Statsråd Iselin Nybø vil ha mer fart på bygging av studentboliger, og gir en oppstrammer til kommune-Norge. Foto: Silje Katrine Robinson

Nybø stiller krav om at kommunene må gjøre mer for å få fart på bygging av studentboliger

Studentboliger. Vi er på slutten av den store studiestartuka, men fortsatt har drøyt 10.000 studenter ikke funnet seg et sted å bo.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tall fra Studentsamskipnadsrådet viser at 10176 studenter står nå i kø for å få studentbolig. Det er 7315 færre enn i begynnelsen av måneden.

— Det er bra at færre nå står i kø, men regjeringen har et mål om at enda flere studenter enn i dag skal få tilbud om studentbolig. Da må studentsamskipnadene og kommunene få opp farten, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V), i en pressemelding fra departementet.

I Oslo venter for eksempel et studentboligprosjekt med 460 studentboliger fortsatt på godkjenning fra kommunen, 2 år og åtte måneder etter at søknaden ble sendt.

Iselin Nybø

Regjeringen ønsker at det skal bygges flere studentboliger og hadde i 2019 satt av penger til å bygge flere boliger enn noen gang.

Les også: Nybø avviser studentkritikk: — Denne regjeringen satser på studentboliger

— Må få opp farta i byggesaksbehandlingen

— Studentboliger er et rimelig og forutsigbart boligtilbud for studentene, og et viktig tillegg til det private boligmarkedet. Det har det de siste årene blitt lyst ut rekordmange tilsagn, til over 2.200 nye studentboliger hvert eneste år, sier Nybø.

Utfordringen er imidlertid mangel på søknader fra studentsamskipnadene som må stå for byggingen. I tillegg bruker mange kommuner for lang tid på å godkjenne nye studentboliger.

Les også: Per 1. august står over 17.000 studenter i kø for å få seg bolig

— Det er for få byggeklare prosjekter til å realisere alle disse boligene. Mange kommuner har også et stort forbedringspotensial når det gjelder å behandle byggesøknader raskere enn de gjør i dag. I Oslo venter for eksempel et studentboligprosjekt med 460 studentboliger fortsatt på godkjenning fra kommunen, 2 år og åtte måneder etter at søknaden ble sendt.

Samtidig viser tall fra Samskipnadene at før semesteret hadde tatt slutt i våres stod det over 2000 boliger ledige.

Det er i Norge i overkant av 41.000 studenthybler.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS