Kongelig overrekkelse av Holbergprisen i Bergen

Kronprins Haakon overrakte torsdag prisen til forsker Joan Martinez-Alier for hans arbeider innen økonomi, politisk økologi og miljørelatert urettferdighet.

Prins Haakon detlok på den offisielle prisutdelingsseremonien for Holbergprisen. Her overrekker han prisen til Joan Martinez-Alier.
H.K.H. Kronprins Haakon deltok på den offisielle prisutdelingsseremonien for Holbergprisen. Her overrekker han prisen til Joan Martinez-Alier.
Publisert Oppdatert

Universitetsaulaen i Bergen var fylt av flere hundre norske og utenlandske gjester torsdag. Anledningen var Holbergprisen.

H.K.H. Kronprins Haakon overrakte prisen til professor emeritus Joan Martinez-Alier. Prisen tildeles årlig for banebrytende forskning innenfor fagfeltene humaniora, samfunnsvitenskap, jus og teologi. Prisen er på 6 millioner kroner.

— Denne sjenerøse tildelingen setter økologisk økonomi, politisk økologi og debatten om redusert vekst i det akademiske søkelyset og nærmere politikkens sentrum, sa prisvinneren, ifølge ei pressemelding fra Universitetet i Bergen.

Den katalanske forskeren forklarte at et hovedmål for ham er å synliggjøre de mange miljøkonfliktene i verden som bunner i hvordan flyten av energi og ressurser mellom naturen og samfunnet endrer seg.

Prisvinneren er professor emeritus ved Universitat Autónoma de Barcelona. Han er kjent for å kritisere rådende økonomisk teori og den dominerende forståelsen av økonomisk vekst.

Skapte reaksjoner

Vinner av Holbergprisen Joan Martinez-Alier. Bilder fra den offisielle prisutdelingsseremonien for Holbergprisen og Nils Klim-prisen. Foto: Eivind Senneset, UiB
Vinner av Holbergprisen Joan Martinez-Alier under den offisielle prisutdelingsseremonien for Holbergprisen og Nils Klim-prisen.

Da det ble kjent hvem som vinner årets holbergpris, skjedde ikke det uten debatt. Blant annet har økonomiprofessor Steinar Vagstad ved Universitetet i Bergen reagert på begrunnelsen Holbergkomiteen har gitt for å gi Martinez-Alier prisen.

I sin takketale beskrev Martinez-Alier hvordan motsetningen mellom økonomi og miljø skjules av en skinnenighet om bærekraftig utvikling.

— Økende grad av ulikhet og staters maktbruk gjør det umulig å begrense miljøødeleggelse gjennom internasjonale, demokratiske mekanismer, advarte han.

— Internasjonale avtaler som sikrer menneskerettigheter og miljø er nå mindre sannsynlige enn noensinne.

Statsråd Ola Borten Moe delte ut årets Nils Klim-pris. Den går hvert år til en yngre forsker. I år er den tildelt den danske litteraturforskeren Simona Zetterberg-Nielsen fra Aarhus Universitet.

Powered by Labrador CMS