ntnu

Kraftige reaksjoner på at intern kvinnelig søker ikke er innstilt som instituttleder

«For oss i Kvinnenettverket i filosofi ved NTNU er dette sjokkerende», heter det i brev fra nettverket. De ber fakultetsstyret gripe inn.

— Man skulle trodd at folk var mer bevisste på dette nå, men slik er det altså ikke, sier leder av Kvinnenettverket i filosofi ved NTNU.

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag 14. juni skal fakultetsstyret ved Det humanistiske fakultet ansette en ny instituttleder ved Institutt for filosofi og religionsvitenskap (IFR).

Fredag sendte Kvinnenettverket i filosofi ved NTNU et brev til fakultetsstyret, med kopi til alle ansatte ved instituttet. Der ber de fakultetsstyret om å revurdere innstilling som er gjort til stillingen som instituttleder ved instituttet.

Nettverket skriver i brevet at ved andre gangs utlysning meldte det seg tre søkere til stillingen som instituttleder på IFR. «Blant disse er det en intern kandidat, professor May Thorseth, samt to vesentlig mindre erfarne, mannlige søkere. Innstillingsutvalget – ledet av dekanus, men der også flere fra IFR deltar – har innstilt en av de mannlige søkerne til stillingen».

Sjokkerende

Kvinnenettverket skriver videre at de opplever dette som sjokkerende:

«Her har instituttet en gyllen anledning til å få en høyt kvalifisert kvinnelig leder, med en svært lang merittliste og med stor legitimitet i miljøet. Spesielt oppsiktsvekkende er denne innstillingen av en mindre erfaren mannlig søker i lys av tilsettingsskandalen i 2019, hvor instituttet som kjent ansatte 8 mannlige søkere, til tross for at det var mange høyt kvalifiserte kvinner blant søkerne».

Khrono ba fredag dekan Anne Kristine Børresen om å få hele innstillingen, men fikk opplyst at dette tidligst vil bli mulig mandag — samme dag som ansettelsen skal skje.

Trodde folk var mer bevisste

Hege Dypedokk Johnsen er leder av kvinnenettverket i filosofi ved NTNU. Hun er også førsteamanuensis i filosofi ved det aktuelle instituttet.

— Hvorfor sender dere dette brevet?

Hege Dypedokk Johnsen

— Flere sentrale medlemmer i kvinnenettverket reagerte på innstillingen. Den kvinnelige kandidaten er professor, har en lang merittliste og masse ledererfaring. At en vesentlig yngre kandidat — som også har noe ledererfaring — blir innstilt, syns vi er merkelig, sier Johnsen til Khrono, og legger til:

— Det er ingen tvil om at May Thorseth er mer erfaren!

Johnsen peker på at Institutt for filosofi og religionsvitenskap allerede har en veldig skjev kjønnsbalanse, noe som ble forsterket da det ble ansatt en mengde menn på en gang i 2019.

— Man skulle trodd at folk var mer bevisste på dette nå, men slik er det altså ikke, sier hun.

Johnsen håper fakultetsstyret velger å overstyre innstillingsutvalget.

— Jeg håper at de tar brevet vårt til vurdering, og vurderer ansettelsen i lys av det vi påpeker og et kjønnsbalanseperspektiv, sier hun.

Dekan ved Det humanistiske fakultet, Anne Kristine Børresen, øsnker ikke å kommentere saken.

Verken dekan eller styreleder vil kommentere

Khrono har sendt flere spørsmål til dekan ved Det humanistiske fakultet, Anne Kristine Børresen.

Hun svarer på e-post, fredag ettermiddag at hun har sett spørsmålene og ikke har noen kommentarer til dem, fordi saken nå ligger hos fakultetsstyret.

«Fakultetsstyret skal tilsette instituttleder ved Institutt for filosofi og religionsvitenskap fk mandag. Eventuelle spørsmål knyttet til denne tilsettingsprosessen kan rettes til vår styreleder, Kjersti Fløttum. Hun vil kunne uttale seg om tilsettingen etter at styret har behandlet saken».

Fløttum ønsket ikke å kommentere saken overfor Khrono fredag ettermiddag.

Powered by Labrador CMS