Norges handelshøyskole

Krever full gjennom­gang etter år med eksamenskrøll

19 studenter må ta eksamen på nytt ved Norges Handelshøyskole. Slike tabber har skjedd for ofte, mener studentledere, og krever full gjennomgang.

Leder Stine Sisselsdotter Stolpestad og fagpolitisk ansvarlig Oliver Wahlquist i Norges Handelshøyskoles studentforening (NHHS) mener at høyskolen må gjøre en ordentlig gjennomgang av rutiner og systemer.
Publisert Oppdatert

Studentlederne ved Norges Handelshøyskole (NHH), Stine Sisselsdotter Stolpestad og Oliver Wahlquist, mener at høyskolen nå må ta grep.

Mandag ble det kjent at 19 studenter er nødt til å ta eksamen i faget «Detecting corporate crime» på nytt, etter at en ansatt ved en feil 13 minutter før fristen publiserte et løsningsforslag på en av eksamensoppgavene på høyskolens nettsider.

Studentlederne mener dette ikke er et enkeltstående tilfelle.

— Mindre feil i eksamener kan oppstå hvor som helst, men det er et mønster her som bekymrer oss. Hvert semester oppstår det feil i forbindelse med eksamen og det virker som det er mangel på kommunikasjon mellom eksamenskontoret og kursansvarlige, sier de to studentlederne til VG.

— Tar ikke kraftige nok grep

De viser til flere eksempler på eksamenstrøbbel både fra 2019 og 2020.

I bachelorfaget MET1 (matematikk for økonomer) skal en av de store oppgavene ha vært uløselig og i masterfaget Corporate Finance (FIE402) var det flere feil ved utformingen av eksamen, hvor blant annet det var mulig å tolke oppgavene på ulike måter.

Også i desember 2019 ble det krøll, da studenter fikk tilgang til en av eksamenssensorenes personlige notater.

Selv om NHH tidligere har svart at de skal gjøre mer for å oppdage feil ved eksamen, så mener studentlederne at tabbene fortsetter å hope seg opp.

— Når det semester etter semester oppstår lignende situasjoner, virker det som om NHH ikke tar sakene på alvor og tar kraftige nok grep for å hindre at slike tabber skjer igjen, sier Sisselsdotter Stolpestad og Wahlquist til VG.

Nå krever de en grundig gjennomgang av systemet, at det settes av tilstrekkelig med ressurser til eksamenskontoret og at slike feil må få konsekvenser.

— Som studenter jobber vi hele semesteret for å lykkes på eksamen, og derfor må disse feilene rettes opp i, sier de til avisen.

Prorektor sier systemene er gjennomgått

Prorektor for utdanning ved NHH, Malin Arve, sier til VG at eksamenstabben som ble kjent mandag var en menneskelig feil.

Hun innrømmer også at det var to formelle feil rundt eksamen i fjor, hvor det på den ene ble ny sensur og den andre ny eksamen.

Og derfor ble det gjennomført en gjennomgang av rutiner og systemer for å unngå at slikt ville skje igjen.

— Vi konkluderte med at systemene er på plass, men at praktiseringen av reglene kunne innskjerpes. Vi skjønner godt at studentene reagerer. Vi gjør alt vi kan for at disse feilene ikke skal skje igjen, sier Arve til VG.

Studentlederne sier til Khrono at det ikke hjelper at NHH gikk gjennom rutinene i fjor når store feil fortsatt oppstår.

— Senest i går ble det begått en feil på en eksamensoppgave i FIE441 (Taxes and Business Strategy). Her ble fasiten på en av oppgavene publisert i oppgaveteksten. Dette tyder på at det fortsatt er svakheter i systemet, skriver Sisselsdotter Stolpestad og Wahlquist i en e-post.

Powered by Labrador CMS