opprør

Krise i Thailand – studentledere pågrepet

Etter omfattende protester mot landets regjering og monarki, har Thailand når erklært krisetilstand.

Her protesterer menneskerettsadvokaten Anon Numpa (med mikrofon) sammen med blant andre Parit Chiwarak (til høyre i bildet for Numpa) og Panusaya Sithijirawattanakul (til høyre i bildet for Chiwarak). Bildet er tatt onsdag 14. oktober, bare kort tid før de to sistnevnte skal ha blitt pågrepet.
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Studentlederne Parit Chiwarak, bedre kjent som «Pingvinen», og Panusaya Sithijirawattanakul skal være blant demonstrantene som nå er pårgepet i Thailand.

Det skriver flere medier torsdag. Det sirkulerer også en video på Facebook som viser at Panusaya blir båret inn i en bil av politiet.

Startet i forrige uke

Som følge av de heftige demonstrasjonene, har Thailand nå erklært krisetilstand i landet. Krisetiltakene innebærer blant annet at det ikke er lov å være samlet flere enn fire personer og at politiet kan beslaglegge «elektronisk kommunikasjonsutstyr», data og våpen.

Ordren gjelder for deler av Bangkok, og statsminister i Thailand, Prayut Chan-o-cha, begrunner tiltakene med «aggresjon som påvirker statens stabilitet».

Protestene, der flere blant annet flere studentledere har vært delaktige, startet i midten av forrige uke, og går i hovedsak ut på at protestantene krever Chan-o-chas avgang.

Presidenten var kuppleder

Thailands nåværende leder var tidligere forsvarssjef og ledet i 2014 et kupp som førte til at landet ble styrt av en militærjunta de fem neste årene. I denne perioden ble det skrevet en ny grunnlov, og i fjor ble det holdt valg slik at en sivil regjering kunne overta, men det er fortsatt Prayut som er regjeringssjef.

Analytikere mener at den nye grunnloven ble utformet på en slik måte at det sikret Prayut seieren, skriver VG.

Misnøyen i Thailand har økt siden februar da flere opposisjonsledere fikk forbud mot å drive med politikk. Demonstrantene mener at hele prosessen var en utspekulert plan, og de krever nå at nasjonalforsamlingen blir oppløst.

Som følge av krisetilstanden i landet uttalte protestlederne i natt at de ville trekke seg tilbake før det igjen skal møtes torsdag ettermiddag.

Powered by Labrador CMS