Regjeringens sparetiltak er et angrep på den frie grunnforskningen Å kutte Forskningsrådets støtte til den frie grunnforskningen, innebærer en reell svekkelse av den akademiske friheten i Norge og vil ramme humaniora hardest, mener Frode Helland.
Vi trengte en opprydning i Forskningsrådet Forskningsrådet har hatt kontroll på detaljene, men ikke helheten, skriver forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe.
Kutt med slagside mot humaniora og samfunnsvitskap Det er vanskeleg å skjønne korleis regjeringa tenkjer forskingsfinansiering bør fungere, skriv Åsne Høgetveit.
Regjering og opposisjon må ta ansvar for forskningen Det tar tid å bygge forskning i verdenstoppen. Det er fort gjort å rasere tiår med hardt og målrettet arbeid, skriver rektoratet ved Universitetet i Oslo.
Ikke tull med fremtiden vår! Regjeringens kutt i forskningsfinansiering gjør samfunnet mindre robust i møte med fremtidens utfordringer. Det har vi ikke råd til.
Arbeiderpartiet er fremdeles uklare om Forskningsrådet Vi ville bli glade dersom det virkelig finnes ambisjoner hos Ap, og ikke bare løfter og gode ord, skriver professor Olav Gjelsvik.
Ap har store ambisjoner for forskningen Regjeringen og Forskningsrådet samarbeider videre om å finne en mest mulig skånsom løsning på krisen, skriver Elise Waagen (Ap).
KPMG seier at NFR har mangla kontroll over tildelingsnivået Rapporten frå KPMG underbyggjer behovet for nytt styre i Forskingsrådet, skriv statssekretæren i Kunnskapsdepartementet.
Krisen i Forskningsrådet svekker kunnskapsberedskapen Vi risikerer at mange yngre unike forskere faller av, og at sterke, aktuelle ideer og prosjekter går tapt, skriver rektor ved Universitetet i Bergen, Margareth Hagen.
Avsetningenes forbannelse og krisens muligheter Det positive i den krisen som er skapt rundt Forskningsrådet, er de mulighetene den gir, skriver Arvid Hallèn i denne gjennomgangen av bakgrunnen for krisen.
Demonstrerte for et fritt Ukraina: — En mørk dag Flere frykter for akademiske kolleger, studenter og den akademiske friheten etter Russlands invasjon av Ukraina.
Krise i Thailand – studentledere pågrepet Etter omfattende protester mot landets regjering og monarki, har Thailand når erklært krisetilstand.
UH-sektoren har brukt 1,3 mrd kroner mindre enn i fjor Universiteter og høgskoler har brukt 1,3 mrd kroner mindre per august i år sammenlignet med samme tid i fjor. Koronapandemien bremser aktiviteten.
Studentene vil ha stipend, ikke mer lån 10 ungdoms- og studentorganisasjoner ber om krisehjelp for tap av inntekt av deltidsjobb. Ikke høyere lån.
Nå er hele sektoren med på den sikre siden De aller fleste offentlige utdanningsinstitusjoner deltar i en ny, nasjonal portal med kriseinformasjon, sikresiden.no.
Oljekrise i akademia I forrige uke kom talla for hovedopptaket i høyere utdanning, og en ting er helt klart - oljekrisen har kommet til akademia, skriver Jonas Nilsen fra Grønn Liste i dette innlegget.
Habib søker toppjobben ved fakultetet med stor lederflukt Fem ulike instituttledere, og fem ulike valg ved trøbbelfakultetet TKD. Men en av de fem, Laurence Habib, blir gjerne dekan.
Dekan ber om tid til å løse krise og bedre arbeidsmiljøet Avgang. Dekan Petter Øyan ber sine ansatte om tålmodighet for å få løst «..en umiddelbar krise» og det psykologer mener er et «ikke fullt forsvarlig arbeidsmiljø» ved fakultetet han leder.
Nyeste artikler
Hevdet hun var utdannet ingeniør — dømt for dokumentfalsk
Når forskning går ut over studentene
Rettigheter uten plikter
Har ikkje opplevd spisse olbogar
Vil stoppe dagens plagiatkontroll. — Departementet stikker hodet i sanden
Mest lest
Dag O. Hessen innklaget til forskningsetisk utvalg
For fem år siden vant han nobelprisen. Nå er 13 av artiklene hans trukket
Fryktar maktmisbruk og trynefaktor i rekruttering til universitetet
Om min «plagiering» og bruk av egen tekst
Realnedgang for universiteter og høgskoler, mer til fagskoler