Universitetet i Stavanger

Kun ett norsk universitet representert på stor internasjonal rangering

Universitetet i Stavanger er rangert som 116. beste «unge» universitetet i verden.

Universitetet i Stavanger, her representert ved rektor Klaus Mohn, begynte å levere data til Times Higher Education sine rangeringer i fjor.
Universitetet i Stavanger, her representert ved rektor Klaus Mohn, begynte å levere data til Times Higher Education sine rangeringer i fjor.
Publisert

Hvert år rangerer Times Higher Education de universitetene som har gjort det best på utvalgte områder. Rangeringene er omdiskutert, og enkelte norske rektorer sier rett ut at de ikke er så opptatt av dem.

Siden 2012 har magasinet også utgitt en egen rangering for de «unge» universitetene. Dette er kåringen for de beste universitetene etablert de siste 50 årene. Rangeringen foregår på samme måte som i den mer anerkjente rangeringen, men vektlegger i mindre grad renommé.

I dag, tirsdag, slapp Times Higher Education sin rangering for 2022, og kun ett norsk bidrag er å finne på lista.

Universitetet i Stavanger (UiS) plasserer seg på en delt 116. plass med Asia University i Taiwan og University of the West of England fra Storbritannia.

— Kan bare gå oppover

— Dette resultatet er vi godt fornøyd med, og det er lenge til vi fyller 50 år, så dette kan bare gå oppover, sier UiS-prorektor for innovasjon og samfunn, Rune Dahl Fitjar.

Prorektor for innovasjon og samfunn, Rune Dahl Fitjar.
Prorektor for innovasjon og samfunn, Rune Dahl Fitjar.

UiS debuterte på den ordinære rangeringen til Times Higher Education i fjor, og gjorde umiddelbart suksess ved å plassere seg i samme kategori som Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet blant de 401-500 beste på lista.

— Vi tok en beslutning i fjor om å melde oss på, fordi vi ønsker å sammenligne oss med universiteter internasjonalt. Vi sammenlignes med andre norske universiteter gjennom ulike indikatorer, men det er ikke like mange muligheter for å sammenligne oss internasjonalt.

UiS scorer særlig høyt på siteringer og en kategori som heter «international outlook», men blir bedømt lavere på forskning og undervisning. Et overordnet resultat på 45,2 av 100 poeng, holdt altså til 116. plass denne gang.

Forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) har tidligere sagt at det gir grunn til ettertanke at norske universiteter ikke ligger høyere på internasjonale rangeringer.

Fransk universitet på topp

Helt på toppen av lista finner vi Paris Sciences et Lettres, fulgt av fjorårsvinneren Nanyang Technological University fra Singapore. Det er første gang et fransk universitet topper lista. Totalt har Frankrike 24 universiteter på lista, fem innenfor topp 20. Det er også første gang siden 2017 at et land utenfor Asia topper lista.

Topp 10

Rank 2022 Rank 2021 Institution Country/region Foundation year
12Paris Sciences et Lettres – PSL Research University ParisFrance2010
21Nanyang Technological University, SingaporeSingapore1991
33The Hong Kong University of Science and TechnologyHong Kong1991
4NRErasmus University RotterdamNetherlands1973
512Hong Kong Polytechnic UniversityHong Kong1994
6NRInstitut Polytechnique de ParisFrance2019
711University of AntwerpBelgium2003
89University of Technology SydneyAustralia1988
96Maastricht UniversityNetherlands1976
105City University of Hong KongHong Kong1984

Kilde: Times Higher Education

Powered by Labrador CMS