Arne Krumsvik er en av to rektorer som flyr til India på delegasjonsreise sammen med forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø. Foto: Petter Berntsen

Kun to rektorer takket ja til India-tur

Reise. Kun to rektorer vil være med statsråd Iselin Nybø på tur til India i begynnelsen av februar, men nærmere 60 personer kan komme til å ta turen.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Per 13. januar hadde Kunnskapsdepartementet kun fått påmelding til delegasjonsreisen til India fra to rektorer.

Det går fram av de svarene som Kunnskapsdepartementet har fått på sitt formelle invitasjonsbrev til rektorene ved landets universiteter og høgskoler. Departementets svarfrist gikk ut fredag 10. januar.

Fakta

Solbergregjeringens Panorama-strategi

En strategi for høyere utdannings- og forskningssamarbeid med Brasil, India, Japan, Kina, Russland og Sør Afrika (2016–2020).

Strategien skal legge til rette for et mer helhetlig og langsiktig samarbeid med strategilandene innen høyere utdanning og forskning, med sikte på mer samarbeid av høy kvalitet på områder av særlig interesse for Norge.

Regjeringen skriver at felles for disse landene er at «deres utvikling av ny kunnskap har økende betydning for verden og for Norge.»

Kilde: Regjeringen.no

45 har meldt seg til Diku

Det er Direktoratet for internasjonalisering og kvalitetsutvikling i utdanningen (Diku) som sammen med Forskningsrådet planlegger det faglige opplegget rundt turen.

Diku opplyser at de har mottatt påmelding fra 45 deltakere til turen, men skriver at de må ta forbehold om at det kan komme endringer. I tillegg kommer deltakere fra Diku selv og Forskningsrådet.

Det er sju universiteter og høgskoler, sju forskningsinstitutt og studentorganisasjoner og Universitets- og høgskolerådet (UHR) som er representert blant de påmeldte.

Krumsvik og Hånes på tur

De to rektorene som har takket ja er rektor Arne Krumsvik ved Høyskolen Kristiania og rektor Vidar Haanes ved MF vitenskapelig høgskole. I tillegg har en representant fra ledelsen ved Høgskulen på Vestlandet bedt om å få være en del av statsrådens delegasjon, opplyser Kunnskapsdepartementet.

Rektorene ved NHH, Nord universitet, Lovisenberg diakonale høgskole, Universitetet i Stavanger, Universitetet i Bergen og Høgskolen i Østfold har svart at de ikke har anledning til å delta under besøket, skriver Kunnskapsdepartementet til Khrono mandag ettermiddag. De øvrige rektorene hadde ikke svart departementet mandag.

Delegasjonen skal besøke New Dehli og Chennai, med faglig program i New Dehli 4. februar og i Chennai de to påfølgende dagene.

Prorektor Kjeldstad ved NTNU reiser

Dekan Arne O. Smalås ved Fakultet for naturvitenskap og teknologi ved Universitetet i Tromsø Norges arktiske universitet forteller til Khrono at han blir med på turen.

— Ja da, jeg skal være med. Vi har meldt på fem personer, tre fra mitt fakultet og to fra Fakultet for Ingeniørvitenskap (IVT-fakultetet), sier han.

Prorektor Nina Waaler ved OsloMet sier også i en tekstmelding til Khrono at hun har meldt seg på turen.

Rektor på MF, Vidar Leif Haanes, har meldt seg på turen. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Prorektor Berit Kjeldstad ved NTNU skal lede en delegasjon på ni personer fra eget universitetet.

— NTNU har det faglige ansvaret for programmet i Dehli 4. februar da det skal handle om smarte og bærekraftige byer, forteller hun til Khrono, og de har jobbet mye med dette programmet.

Temaet for turen er

«Diku og Forskningsrådet planlegger det faglige opplegget for besøket, og har hatt omfattende dialog med sektoren om tema, program, innledere, deltakere etc.», skriver departementet i en e-post til Khrono.

Ifølge en orientering som ble gitt til universitets- og høgskolerådets styre før jul, ble India-delegasjonen stipulert til 60-70 personer. Det faglige programmet, som institusjonene er invitert til å bidra med innspill til, er begrenset til temaområdene havenergi, klima/miljø og IKT.

Det er Forskningsrådet og Diku som har fått i oppgave å utforme det faglige programmet. Det faglige programmet er ennå ikke klart, har Khrono fått opplyst hos Diku.

Powered by Labrador CMS