Det er et mål om å bruke mer av våre ressurser til kjernevirksomheten vår og mindre på administrasjon, skriver rektor Curt Rice.

Sammen om optimalisering

At vi for å nå et mål om å heve antallet vitenskapelig ansatte per administrativt ansatte innen utgangen av 2019, er nødt til å kutte 158 administrative stillinger, er ikke riktig, skriver rektor Curt Rice.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter at HiOA-styret avsluttet sitt styremøte 9. mars, skrev Khrono at styret vedtok å kutte administrasjonen med 158 stillinger. Denne tittelen har nå blitt endret til at styret vedtok en slankeplan, etter at jeg påpekte at dette er ren faktafeil. Styret har vedtatt et mål om en endring i et forholdstall, nemlig at det skal bli flere UFF-stillinger (undervisning, forskning og formidling) per administrativ stilling enn hva vi har i dag. Styret har ikke vedtatt et kutt i antall stillinger.

Styrevedtaket innebærer å gå videre i prosjektet med å effektivisere evt. optimalisere det administrative arbeidet ved Høgskolen i Oslo og Akershus. En del av grunnlaget for dette arbeidet er en rapport som har gitt et eksternt og nøytralt blikk på vår administrative drift. Vi bruker rapporten som et grunnlag for diskusjon og videre arbeid, og velger selv hva vi følger opp av dens innhold og anbefalinger.

Det er viktig å huske at en del av konteksten for dette arbeidet er regjeringens «avbyråkratiseringsreform» som innebærer minst 60 millioner mindre til administrasjon i 2019. I tillegg kommer nok et moment frem i årets tildelingsbrev fra regjeringen: I et rundskriv knyttet til årets brev, står det at vi neste år må «gjøre rede for iverksatte og planlagte effektiviseringstiltak.»

Sammen med resten av den offentlige sektoren, er Høgskolen i Oslo og Akershus pålagt å arbeide smartere. Høgskolestyret har med sitt vedtak tatt konsekvensen av dette.

At vi for å nå et mål om å heve antallet vitenskapelig ansatte per administrativt ansatte innen utgangen av 2019, er nødt til å kutte 158 administrative stillinger, er ikke riktig. Den endringen styret faktisk har vedtatt kan også oppnås ved å la antall UFF-stillinger vokse fortere enn antall administrative stillinger. Vokser HiOA frem mot 2019 slik vi har vokst siden 2012, vil vi da ha 270 nye UFF-ansatte. Hvis vi samtidig holder størrelsen på administrasjon stabil, vil vi oppnå en betydelig effektivisering, og nærme oss det forholdstallet styret har vedtatt. En forsiktig tilnærming til erstatning av de som går av med pensjon eller slutter selv av andre årsaker, tar oss hele veien dit vi skal.

Den endringen styret faktisk har vedtatt kan også oppnås ved å la antall UFF-stillinger vokse fortere enn antall administrative
stillinger.

Curt Rice

Ja, det er et mål om å bruke mer av våre ressurser til kjernevirksomheten vår og mindre på administrasjon. For å oppnå det, må vi finne ut om det er ting vi kan gjøre bedre eller slutte med, om vi kan flytte på ressurser, og jobbe smartere og mer effektivt. Flytting av ressurser kan bety nye karrieremuligheter og kompetanseheving for de ansatte. Slik kan vi skape et enda mer inspirerende arbeidsmiljø som stimulerer til samhandling, læring og utvikling for den enkelte.

Endringsledelse er helt naturlig i en stor organisasjon som utvikler seg i takt med samfunnet for øvrig, og vi må stadig bli bedre, justere satsingsområdene og prioriteringene våre. Det skal vi klare innenfor de økonomiske rammene vi har, og uten å øke størrelsen på administrasjonen.

Les også rapportene om Administrasjon for framtiden:

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS