svensk studie

Kvinner bli diskriminert på karakterer

— Funnene er skremmende, sier økonomiprofessor.

Resultatet fra den svenske studien er nedslående, men problemet kan være mindre i Norge.
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Institutt for næringslivsforskning ved Universitetet i Stockholm gjennomførte nylig en studie som viser at kvinnelige samfunnsøkonomistudenter opplever å få dårlige karakterer fordi de er kvinner.

Det var Dagens Næringsliv (DN) som først skrev om undersøkelsen.

Professor: — Skremmende

Resultatene indikerer at spesielt mannlige lærere, men også til en viss grad kvinnelige, ga lavere karakterer til kvinnelige studenter enn menn i perioden uten anonymisering.

— Funnene er skremmende, uttaler økonomiprofessor Ingvild Almås, som er professor i samfunnsøkonomi vede Universitetet i Sverige og professor II ved Norges Handelshøyskole (NHH).

— Funnene er også interessante. Det er viktig at vi forstår hvordan vi kan få best mulig undervisning for alle uavhengig av hvem de er, sier hun videre til DN.

Halvparten kjønnsdiskriminert

Før sommeren skrev Khrono at hver fjerde jusstudent har opplevd en eller annen form for diskriminering, ifølge en undersøkelse gjennomført av Juristforbundet. Når det gjelder spesifikk kjønnsdiskriminering er tallet nesten 50 prosent.

Eksemplene på kjønnsdiskriminering er mange. I mai ble Uit - Norges arktiske universitet (UiT) felt i Diskrimineringsnemnda for å ha gitt en mann 85.000 kroner mer i startlønn enn en kvinne som ble ansatt i en nesten identisk stilling.

I juli kunne Khrono melde at det hersker bekymring for systematisk kjønnsforskjeller i lønn, og en oversikt viser at i 27 av 44 stillingskategorier, så tjener menn mest.

— Tallene er helt tydelige. Det finnes en systematisk diskriminering av kvinner når det gjelder lønnsfastsettelse i universitets- og høgskolesektoren. Det må vi rett og slett gjøre noe med, og vi må gjøre det nå, uttalte tillitsvalgt for Utdanningsforbundet ved Nord universitet, Marit Krogtoft, til Khrono den gangen.

Student: — Kjenner meg ikke igjen

DN har i forbindelse med saken vært i kontakt med en norsk samfunnsøkonomistudent, Thea Julie Bolstad, som studerer ved Universitetet i Oslo.

Bolstad forteller at hun ikke kjenner seg igjen i resultatet fra den svenske studien.

— Jeg opplever ikke noen form for karakterdiskriminering og tviler sterkt på at dette er noe som forekommer i Norge, sier Bolstad.

Den svenske undersøkelsen ble i grove trekk gjennomført ved at en gruppe studenter først gjennomførte en studieperiode der alle prøver og tester var anonyme, før de gjennomførte en ny periode uten anonymisering.

— Uheldig

Studien fra Sverige peker altså på at det blir diskriminert når det skal deles ut karakterer. Ved samfunnsøkonomistudiet ved UiO foregår all eksaminering anonymt. Det vil dermed være vanskelig å vurdere om det samme kan være tilfelle i Norge som i Sverige.

— Om det da skulle være slik at kvinner blir karakterdiskriminert, kunne det nok ført til at enda færre kvinner vil gå inn i økonomi. Det er uheldig, sier Thea Julie Bolstad til DN.

Powered by Labrador CMS