valgkamp

Lærermangel tema under siste partilederdebatt

Testing, skolemat og nok og kvalifiserte lærere var det som ble løftet under den siste partilederdebatten før stortingsvalget.

Ap-leder Jonas Gahr Støre vil ha nok lærere, men er også opptatt av blant annet tilbud om skolemat. Læring og trivsel, sa han. Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum vil ha en mer praktisk skole, og SV-leder Audun Lysbakken er opptatt av skroting av firerkrav og gratis SFO.

Partilederne var samlet i Bodø til den aller siste store debatten før stortingsvalget. Skole var også denne gangen ett av temaene som ble løftet frem, og igjen handlet det om å få mange nok, men også gode nok, lærere. Det handlet også om resten av skolehverdagen, som gratis SFO, helsesykepleiere, leksefri og skolemat.

LES VIDERE ETTER ANNONSEN

FÅ NYHETER PÅ MOBILEN
Last ned Khrono-appen!

Download on the App Store Tilgjengelig på Google Play

— Det trengs et løft for lærere i distriktene, sa Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum.

Han var nylig, som eneste partileder, på Nesna og fikk høre hvilke problem Nordland og særlig Helgeland har.

— Nordland er fylket med flest lærere uten utdanning. Dette tar dere for lett på, sa han, henvendt til regjeringspartiene.

MDG: Ingen bedrift

Der både statsminister og Høyre-leder Erna Solberg og kunnskapsminister og Venstre-leder Guri Melby snakket om kvalitet og lærere med god kompetanse, var venstresiden like opptatt av å skrote det mye omtalte firerkravet i matematikk.

— Dere snakker ned læreryrket, og har symbolkrav som firerkrav. I tillegg driver dere med avskilting av lærere, sa SV-leder Audun Lysbakken.

— Skolen er ikke en bedrift, sa Une Bastholm, leder for Miljøpartiet De Grønne (MDG).

— Vi ønsker mindre rapportering for lærerne.

Skal alle bli professorer?

Frp-leder Sylvi Listhaug gjentok noe av det hun sa i forrige partilederdebatt: Det er internasjonal konkurranse, og derfor trengs det gode lærere.

— Det skal ikke være et lotteri for barna. I dag har man lærere som enten burde fått veiledning eller som ikke burde undervist, sa hun.

Hvordan skolen kan viske ut sosiale forskjeller var også et tema. Politikerne var opptatt av at også barn som ikke har foreldre med høgere utdanning selv må få mulighet til å studere - hvis de vil.

— Men vi kan ikke ha et samfunn der alle er leger og professorer, sa Rødts Bjørnar Moxnes.

Powered by Labrador CMS