student

Lånekassen setter ned fastrentene med et halvt prosent­poeng

Når Lånekassen setter ned fastrentene fra 1.mars, er det bare 2,5 prosent av lånekundene det angår. Antall fastrentekunder er lavere enn noensinne, sier direktør.

Anette Bjerke, kommunikasjonsdirektør i Lånekassen
Publisert Oppdatert

Når ferdige studenter begynner å betale rente på studielånet, er den flytende. Så er det mulig å søke om å binde renten for 3, 5 eller 10 år. Men det er bare 20.000 av Lånekassens 769.500 kunder som har valgt å betale fastrente.

Fakta

Slik fastsetter Lånekasserenten

  • Både flytende rente og fastrentene i Lånekassen er markedsstyrte og fastsettes med utgangspunkt i gjennomsnittet av de fem beste boliglånsrentene.
  • Fra dette snittet trekkes 0,15 prosentpoeng, som gir Lånekassens renter.
  • For flytende rente er observasjonsperioden på to måneder, med to måneders opphold før renten trer i kraft.
  • For de faste rentene er observasjonsperioden én måned, med én måneds opphold før renten trer i kraft.

Kilde:Statens lånekasse for utdanning

Disse kunne i dag glede seg over at fastrentene reduseres med et drøyt halvt prosentpoeng i snitt, med virkning fra 1. mars.

Brøkdel

I en pressemelding karakteriserer Statens lånekasse for utdanning rentenedsettelsen som betydelig. Men det er altså en liten brøkdel av kundene dette rentekuttet gjelder for, og andelen er synkende.

— Vi så gjennom hele fjoråret at få kunder valgte å binde renten. I desember, som var sist gang kundene kunne binde renten, var det bare 52 kunder som gjorde dette. Antallet har aldri tidligere vært så lavt, sier kommunikasjonsdirektør Anette Bjerke i Lånekassen i pressemeldingen.

Historisk lavt

Dette har ført til en bunnotering også totalt når det gjelder fastrentelån.

— Samlet antall kunder som har fastrenteavtale per i dag, er også lavere enn noensinne, sier kommunikasjonsdirektøren i pressemeldingen.

Den flytende renten i Lånekassen er på 3,33 prosent i øyeblikket. Mens den laveste fastrenten fra 1. mars blir om lag 0,6 prosentpoeng høyere.

Fastrentene som gjelder fra 1. mars 2023 vil være:

  • 4,054 prosent for tre års bindingstid (ned 0,557 prosentpoeng)
  • 3,928 prosent for fem års bindingstid (ned 0,607 prosentpoeng)
  • 3,928 prosent for ti års bindingstid (ned 0,597 prosentpoeng)

.

Powered by Labrador CMS