terrorisme

Lars Gule på «no fly»-liste

Forsker Lars Gule står på amerikanske myndigheters liste over personer som ikke får lov til å fly til eller over USA.

Lars Gule var inntil nylig ansatt som førsteamanuensis på OsloMet.
Publisert

NRK har fått tilgang til «no fly»-listen, som en sveitsisk hacker skal ha funnet på det åpne nettet.

Den inneholder ifølge FBI informasjon om personer som man med «rimelighet» kan mistenke er involvert i terror eller terrorismerelaterte aktiviteter, skriver NRK. Listen ble laget etter terrorangrepene i USA 11. september 2011.

Personer som står på listen får ikke gå ombord i fly som skal til, fra eller over USA.

NRK har ikke det eksakte antallet nordmenn på listen, men har sammenlignet den med norske skattelister og funnet 867 personer som kan være nordmenn eller bosatt i Norge. Noen av disse er dømt for terrorrelaterte saker og flere har vært tilknyttet IS i Syria.

«Bare tøv»

Lars Gule, som inntil nylig var ansatt som førsteamanuensis ved OsloMet, er en av personene på listen. For 46 år siden ble han stoppet på flyplassen i Beirut med sprengstoff i bagasjen, men han ble senere frifunnet for å ha planlagt terrorhandlinger.

— Dette sier noe om hvor elendig FBIs etterretning er. At jeg står på denne lista er bare tøv. Det gir overhodet ingen mening, sier Gule til NRK.

Han mener oppføringen viser at etterretningsinformasjonen ikke er kvalitetssikret godt nok og sier at hvis amerikanske myndigheter hadde undersøkt hadde de visst at dette ikke er noe han står for lenger.

Powered by Labrador CMS