Thor Neby er skuffet over at OsloMet ikke vil merittere sine universitetslektorer innen undervisning. Foto: HiOA/OsloMet

Merittering av undervisere: Hva med universitetslektorene?

Merittering. Thor Neby er førstelektor på OsloMet og reagerer kraftig på at universitetslektorene ikke får være med når meritterte undervisere skal kåres på OsloMet.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Endelig, tenkte jeg da jeg så overskriften på et nyhetsbrev fra OsloMet: «Meritteringsordning for undervisere». Etter de siste års enorme forskningsfokus, hvor ordet undervisning knapt har blitt nevnt, var det særdeles gledelig å registrere at det endelig ble satt litt fokus på vår viktigste oppgave, nemlig undervisning. Begeistringen forsvant imidlertid ganske raskt etter å ha lest noen linjer i utlysningsteksten:

«For å kunne søke om status som merittert underviser på OsloMet må du

Men hva med universitetslektorene…? Det viser seg nemlig at selve navet i vårt undervisningssystem, universitetslektorene, IKKE er invitert til å kunne konkurrere om disse midlene/denne statusen.

Thor Neby

  • være fast ansatt
  • være i stillingskategorien førstelektor, førsteamanuensis, dosent eller professor»

Men hva med universitetslektorene…? Det viser seg nemlig at selve navet i vårt undervisningssystem, universitetslektorene, IKKE er invitert til å kunne konkurrere om disse midlene/denne statusen! Dette til tross for at universitetslektorene i utgangspunktet har større undervisningsdel/mindre forskningstid på sin arbeidsplan enn sine kollegaer i første- og toppstillinger. I tillegg har mange av disse lang og uvurderlig undervisningserfaring fra praksisfeltet i sin portefølje.

Og hvis man går gjennom nominasjonene til «Årets underviser» de siste årene, vil man også se at universitetslektorene er i klart flertall (prosentvis/antall). Men i det jålete Curt-universet teller selvfølgelig ikke dette.

Til slutt, og litt på siden:

En kollega sa det omtrent slik på et møte for ei tid sida: «Tenk om HIOA/OsloMet ble kjent som «verdens beste universitet» på grunn av sitt rykte om gode forelesere og stort studentfokus, - og ikke hige etter å bli et eliteuniversitet med utgangspunkt i antall vitenskapelige produksjoner pr ansatt. Dit vil vi aldri nå – uansett. Og kanskje heller ikke så viktig med tanke på det samfunnsmandatet vi har fått, nemlig å utdanne dyktige profesjonsutøvere».

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS