Studiestøtte-vedtak

LO: Så høy bør studiestøtten være

— Vi håper at politikerne etter hvert ser viktigheten av å prioritere studentene, sier studentrådgiver i LO, Lars Måseide.

Studiestøtte har vært et viktig tema for Norsk studentorganisasjon i mange år.
Publisert Oppdatert

På den siste dagen av ukens LO-kongress, ble det vedtatt at LO skal arbeide for at studiestøtten skal knyttes til grunnbeløpet og at den skal settes til 2G, som i 2022 er på 222.954 kroner.

Vedtaket skal inn i LOs handlingsplan for 2022-2025, og studentrådgiver i LO, Lars Måseide, forteller til Khrono at det skal jobbes iherdig for å få regjeringen og politikerne til å øke studiestøtten.

Det handler om at studenter skal få muligheten til å studere uten å være avhengig av å jobbe fulltid ved siden av studiene, sier Lars Måseide i LO.

— Det handler om at studenter skal få muligheten til å studere uten å være avhengig av å jobbe fulltid ved siden av studiene, sier Måseide til Khrono fredag ettermiddag.

Sosial boligbygging

I dag er studiestøtten som kjent ikke knyttet til folketrygden, og summen som gjelder i dag tilsvarer rundt 1,2G av folketrygden.

— Det sier seg selv at de fleste som studerer i dag er i en presset økonomisk situasjon. Studiestøtten har de siste årene bare gått nedover, og harmonerer ikke lenger med prisveksten i resten av samfunnet poengterer Måseide.

Et annet vedtak som ble gjort fredag, er at LO skal arbeide for en offensiv og sosial boligbygging som skal sikre at studentene kan bo og leve rimeligere i studietiden.

— Vi håper at politikerne etter hvert ser viktigheten av å prioritere studentene. En ting er at de som studerer skal få hverdagen til å gå opp og ha råd til å bo og leve, men en god økonomi er også noe som kan påvirke den psykiske helsen positivt, sier Lars Måseide.

Sikrer forutsigbarhet

Fredagens nyheter fra LO-kongressen er nok vakker musikk i studentleder Tuva Todnem Lunds ører.

I slutten av april slo hun neven i bordet i et intervju med Khrono, og i likhet med LO har også Norsk studentorganisasjon (NSO) som mål å få regjeringen til å knytte studiestøtten opp mot folketrygden.

— Å knytte studiestøtten til grunnbeløpet vil sikre oss en forutsigbarhet som er ganske langt unna det som er tilfelle i dag, sa Lund til Khrono i april.

Da Khrono gjorde Todnem Lund kjent med LOs vedtak fredag, reagerte studentlederen slik:

— Det er helt supert at LO vil fortsette å jobbe for økt studiestøtte. Norske studenter sliter med å få endene til å møtes økonomisk, og et er på høy tid at studiestøtten økes betraktelig. I dag ser vi at nesten fire av ti studenter er avhengig av økonomisk støtte fra foresatte og at 28 prosent årlig tar opp forbrukslån.

Powered by Labrador CMS