Fem universiteter og høgskoler vil bli rammet av streik fra førstkommende fredag hvis partene ikke kommer til enighet. Foto: Carl Martin Nordby/NTB Scanpix

En streik fra 24. mai vil særlig ramme Universitetet i Bergen og OsloMet hardt

Streikefare. Natt til fredag 24. mai går meklingsfristen ut i staten. Det er fem universiteter og høgskoler som i første omgang blir rammet av streiken. Tirsdag starter meklingen.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

LO Stat tar ut over 2000 medlemmer i første streikeuttak. I tillegg har YS Stat varslet streikeuttak for 250. Unio tar ut 1000 og Akademikerne stat 524.

Av de 2000 til LO Stat er over 800 ansatt på enten OsloMet eller Universitetet i Bergen. Av Forskerforbundets 1000, er nærmere 450 ansatt på henholdsvis OsloMet, Universitetet i Oslo, Høgskulen på Vestlandet og Universitetet i Bergen.

Fakta

Dette er uttakene sentralt

LO Stat tar ut over 2000 medlemmer i første streikeuttak. OsloMet er berørt med 394 som er tatt ut til streik, og Universitetet i Bergen er berørt med 422.

YS Stat varslet før helga at de tar ut 250 medlemmer i første streikeuttak, hovedsaklig i departementer og ved OsloMet.

Unio har varslet 1000, og uttaket inkluderer universiteter og høgskoler, og ulike grupper innen politiet, skatterevisorer, bibliotekarer og Nav-ansatte.

Akademikerne stat har varslet et streikeuttak på 524 medlemmer i Politidirektoratet og Nav.

Kilde: Fri fagbevegelse

Ingen fra Akademikerne er tatt ut ved universiteter eller høgskoler, mens for YS stat er 63 tatt ut på OsloMet.

Av de fem universitetene og høgskolene som blir rammet av streik er det særlig Universitetet i Bergen og OsloMet som blir rammet hardt fra første streikedag.

— Lammer sentraladministrasjonen på OsloMet

Ved OsloMet tar Unio ut i overkant av 100, LO Stat (flest i NTL) tar ut 394 medlemmer og YS Stat (Parat) tar ut 63. I alt tas over 450 ansatte ut i første fase av en eventuell streik, det er rundt 25 prosent av de ansatte ved universitetet.

En streik vil så å si lamme administrasjonen ved OsloMet, sentralt og ute på fakulteter og sentre. Av de 394 som er organisert i LO Stat er 350 i Norsk tjenestemannslag, mens resten er i Skolenes landsforbund og Fellesorganisasjonen.

Hovedtillitsvalgt i NTL på OsloMet, Anders Lyng, opplyser at så å si alle deres medlemmer er tatt ut i første fase.

Det er klart at en eventuell streik ved OsloMet vil kunne få konsekvenser også for studentene.

Pål N. Arnesen

Også mange i Bergen

Også på Universitetet i Bergen har LO Stat tatt ut mange, 422 ansatte i NTL vil bli tatt ut hvis det blir streik fra fredag morgen.

I tillegg kommer det drøyt 100 fra Forskerforbundet.

Hovedtillitsvalgt for NTL på UiB, Jørgen Melve, forteller at flesteparten av de ansatte som er blir tatt ut i en eventuell streik jobber i administrasjonen.

— I tillegg har også Forskerforbundet tatt ut folk i administrasjonen, så administrasjonen sentralt og på fakultetene blir hardt rammet av en streik, sier Melve til Khrono.

På Høgskulen på Vestlandet forteller hovedtillitsvalgt for Forskerforbundet, Gjert Anders Askevold, at rundt 100 av Forskerforbundets medlemmer er tatt ut hvis det blir streik.

Han forteller at hoveduttaket er på Campus Bergen.

Også ved Universitetet i Bergen er det drøyt 100 som er tatt ut i streik av Forskeforbundets medlemmer.

Ved Nord universitet er det cirka 120 Unio-organiserte i Bodø som tas ut i første omgang. De fleste av disse er medlemmer av Forskerforbundet.

LO Stat: — Moderat uttak

I alt tar LO Stat ut 2000 i streik i første omgang. I tillegg til de 394 medlemmene ved OsloMet og de 422 ved Universitetet i Bergen er også 68 i Kunnskapsdepartementet tatt ut.

Fakta

Lønnsforhandlinger i staten

23. april: Forhandlingsstart i staten, forbund og sammenslutninger leverer sine lønnskrav.

29.–30. april: Innspurt i lønnsoppgjørene i stat og kommune.

30. april: Frist forhandlinger i oppgjøret stat og kommune kl. 24.00.

21-23. mai, med frist 24.00 natt til 24. mai: Det skal mekles. Blir det ikke enighet kan det bli streik fra 24. mai 06.00.

Disse fire institusjonene er tatt ut av Unio

  • Nord universitet, OsloMet, Universitetet i Oslo og Høgskulen på Vestlandet

Disse universitetene er tatt ut av LOStat i første omgang:

  • OsloMet – storbyuniversitetet, Universitetet i Bergen, Universitetet i Oslo

LO Stat-leder Egil André Aas beskriver uttaket som moderat, men at det naturligvis kommer til merkes hvis meklingen bryter sammen og det blir konflikt. Han viser ellers til at meklingen pågår og at han derfor ikke kan kommentere den på grunn av taushetsplikten, skriver Fri fagbevegelse.

Også Parat ved OsloMet

YS Stat tar også ut medlemmer ved OsloMet. Disse er organisert i Parat og er i all hovesak administrativt ansatte. Hovedtillitsvalg Liv Ingunn Bråten opplyser at 63 Parat-medlemmer tas ut, spredt jevnt utover i virksomheten, men de fleste jobber i fellesadministrasjonen og i administrasjonen ved Fakultet for lærerutdanning og internasjonale studier og Fakultet for helsevitenskap.

OsloMet er den eneste i universitets- og høgskolesektoren som tas ut av YS Stat i første omgang. I tillegg tas det ut medlemmer ved departementene, til sammen 250.

— I første fase av en eventuell streik ønsker vi å ramme tredjepart minst mulig, men det er klart at en eventuell streik ved OsloMet vil kunne få konsekvenser også for studentene, sier Pål N. Arnesen, leder i YS Stat.

Ved opptrapping av en eventuell streik blir det ytterligere streikeuttak 27. og 28. mai, opplyser YS stat på sin nettside.

Unio tar ut i overkant av 100 ansatte ved OsloMet, disse er ansatt ved Institutt for grunnskolelærerutdanning ut, Institutt for sykepleie og helsefremmende arbeid og Institutt for fysioterapi, og de fleste er organisert i Forskerforbundet. Alle som tas ut av Unio er ved OsloMets campus i Pilestredet, mens LO Stat og YS Stat også tar ut medlemmer ved campus Kjeller.

Eksamen og sensur blir rammet

Hovedtillitsvalgt i Forskerforbundet, som er den største fagforeningen i Unio ved OsloMet, Erik Dahlgren, sier at en eventuell streik kommer til å ramme eksamen og også sensur.

En eventuell streik starter 24. mai, som er midt i den mest intense eksamensperioden.

Ved Universitetet i Oslo tar Unio ut medlemmer ved Universitetsbiblioteket, Humanistisk fakultet (HF) og Samfunnsvitenskapelig fakultet (SV), i alt drøyt 100.

Hovedtillitsvalgt i Forskerforbundet, Belinda Eikås Skjøstad, sier at de tar ut bredt, og at det også er uttak ved andre enheter.

— Uttaket er beskjedent i første omgang, med hovedtyngde på universitetsbibliotekene, sier hun.

— Hvilke konsekvenser kan en eventuell streik få på UiO?

— Det er både vitenskapelig ansatte og teknisk/administrative som tas ut og konsekvensene kan bli at eksamen og sensur rammes, sier hun.

(Til informasjon: Ved Universitetet i Bergen er to av journalistene i På Høyden som er en del av Khrono organisert i Forskerforbundet, og en av disse er det også varslet plassoppsigelse for. Red.mrk)

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS