Korona

Lokale smitte­utbrudd stenger ned flere campuser

Et stort smitteutbrudd blant studenter i Bø tvinger Universitetet i Sørøst-Norge til å stenge sitt campus i kommunen.

Smittesituasjonen i Bø kommune er alvorlig, etter at det nå er rundt 40 og 50 studenter ved Universitetet i Sørøst-Norge som er bekreftet smittet.
Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er nå mellom 40 og 50 studenter som er smittet og i isolasjon ved Universitetet i Sørøst-Norges (USN) campus i Bø.

Flere andre studenter sitter dermed også i karantene, i kommunen hvor smittesituasjonen betegnes som alvorlig, skriver avisen Varden.

Campusen i Bø er derfor stengt til og med søndag 30. mai for både studenter og ansatte, skriver universitetet på egne nettsider.

Rektor Petter Aasen håper kommunen får på plass et system for hurtigtesting når de planlegger gjenåpning.

— Hvis dette kommer raskt på plass, kan det bli mulig å gjennomføre noe mer aktivitet på campus i løpet av den kommende uka, sier Aasen til Varden.

Psykologer og mat på døren

Campusstengingen får ikke konsekvenser for hverken eksamen eller annet nødvendig arbeid for å opprettholde studieprogresjon, opplyser Aasen til avisen.

Opplevelsen av å sitte i isolasjon og karantene er varierende blant studentene.

— Flere synes dette er et veldig trasig liv, mens andre tar det med fatning. Noen trenger mat på døra eller noen å snakke med, sier Aasen til Varden.

Fakta

USN anmoder å følge disse rådene:

  • Studenter anbefales å unngå alle sosiale sammenkomster utenfor egen husstand/bokollektiv. Ha så få nærkontakter som mulig.
  • Studenter anbefales å ikke gå på treningssenter eller delta i gruppetrening, øvelser i kor, korps osv. Du bør heller ikke delta i frivillig arbeid.
  • Studenter som har deltidsarbeid, bør begrense dette i størst mulig grad. Ha god dialog med din arbeidsgiver og vær veldig påpasselig med å følge lokale smittevernråd.
  • Hvis du har covid-19, men har testet deg i en annen kommune enn Midt-Telemark, og du er eller har vært i Bø, ber vi om at du ringer USNs beredskapstelefon slik at vi kan formidle dette til Midt-Telemark kommune

Studentsamskipnaden i Sørøst-Norge stiller derfor blant annet med terapauter og psykologer til de som trenger det.

De som bor alene får også levert mat på døren.

Også USNs campus i Porsgrunn er delvis nedstengt, etter at det er innført lokale restriksjoner i kommunen frem til 3. juni.

Der er campus stengt for undervisning og veiledning, med noen unntak. Utenom det legges det til rette for lesesalsplasser for de som har behov for det, skriver de på nettsidene.

Stengt i Innlandet og Hammerfest

Høgskolen i Innlandet har også stengt ned sine campuser i Hamar og på Blæstad denne uka (uke 21).

Dette skjer som følge av at kommunene Stange, Hamar, Løten og Ringsaker har innført strenge restriksjoner for å få bukt med et alvorlig smitteutbrudd i regionen.

Selv om dørene i utgangspunktet holdes stengt, skriver høgskolen på sine nettsider at studenter og ansatte kan komme inn med sitt adgangskort for å hente eller levere bøker og annet utstyr, utskrifter og kopiering.

Det samme er tilfelle for UiT Norges arktiske universitets campus i Hammerfest, som ifølge NRK er midt oppe i det største koronautbruddet i Finnmark siden pandemien kom til Norge i fjor.

Der gjøres det imidlertid unntak for noen planlagte eksamener, hvor noen utvalgte arealer blir tilgjengelige for studentene, skriver UiT på sine nettsider.

Smitteutbrudd i Grimstad

Også ved Universitetet i Agders campus i Grimstad har det nå et pågående smitteutbrudd.

Der er fem studenter fra samme studium bekreftet smittet, med uoversiktlig smittevei, skriver universitetet på sine hjemmesider.

Disse skal ha beveget seg i bibliotek- og kantineområdet den 18., 19. og 20. mai. Derfor ber universitetet studenter og ansatte som har vært i disse områdene om å være spesielt oppmerksomme på korona-symptomer.

Utbruddet får ingen konsekvenser for undervisning, da man nå er inne i eksamensperioden, skriver universitetet.

Powered by Labrador CMS